skład / składniki
metoda gotowania
czereśnie do domowej nalewki najlepiej wybrać ciemnoczerwoną, aby uzyskać piękny, bogaty kolor napoju. Najpierw należy go posortować, oddzielić jagody od gałązek i liści. Zepsute lub zielone owoce lepiej usunąć - nie dadzą ani koloru, ani smaku. Następnie opłucz czereśnie pod zimną bieżącą wodą i spuść nadmiar wody, wrzucając jagody do durszlaka.
następnie czereśnie należy wysuszyć z nadmiaru wilgoci. Aby to zrobić, jagody można ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić na chwilę, aby dobrze wyschły.
kości z wiśni nie można usunąć. Po pierwsze, proces ten zajmuje dużo czasu i wysiłku. Po drugie, obecność jagód w nalewce nadaje jej trochę przyjemnej goryczy i specjalnego pikantnego smaku.
następnie musisz wymieszać wódkę z granulowanym cukrem w osobnej misce. Dobrze wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
następnie przygotuj pojemnik do zaparzenia napoju. Dobrze spłucz, zalej wrzącą wodą i wysusz.
Suszone jagody wiśni przełożyć do pojemnika i zalać wódką z rozpuszczonym w nim cukrem. W takim przypadku płyn powinien całkowicie pokryć jagody wiśni.
umieść pojemnik w ciepłym miejscu do zaparzenia przez dwa tygodnie. Jednocześnie potrząsaj pojemnikiem z wiśniami mniej więcej raz na dwa dni, aby uzyskać lepszy wynik - aby jagody oddały sok przyszłemu napojowi.
po dwóch tygodniach odcedź zawartość pojemnika z jagodami. Przejdź przez filtr. Jako filtr możesz użyć warstwy waty lub złożonej w kilka gazy lub bandaża.
przygotuj piękne butelki na nalewki. Dokładnie je opłucz i wysusz.
przefiltrowaną nalewkę wlać do przygotowanych butelek i szczelnie zamknąć pokrywkami.
możesz przechowywać domową nalewkę z wiśni w ciemnym, chłodnym miejsce od roku do czterech lat. Po pewnym czasie staje się jeszcze smaczniejszy i bogatszy.
pyszna, piękna i niesamowicie pachnąca nalewka jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g