likier kremowy

podobieństwo do oryginalnego napoju wynosi 90 procent. Ten napój może być zarówno palący, jak i orzeźwiający. Słodki, ale z przyjemną goryczką. Alkohol spodoba się nie tylko słabej połowie ludzkości. W końcu będzie dobry nie tylko schłodzony w szklance z lodem, ale także w zabójczym, warstwowym koktajlu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 79 % 15 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
97 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Radzę wcześniej przygotować specjalny, pyszny lód. Wraz ze zwykłą wodą wlej porcję Americano do foremek do lodu, ostudź i zamroź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do przygotowania tego likieru idealny jest duży pojemnik ze skalą pomiarową. Przede wszystkim wlej śmietanę do pojemnika i dodaj ekstrakt waniliowy lub syrop.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odmierz wymaganą ilość skondensowanego mleka i wlej do pojemnika. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić ze skondensowanym mlekiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadszedł czas, aby dodać irlandzką whisky do śmietany i skondensowanego mleka. Irlandzką whisky można z powodzeniem zastąpić bourbonem kukurydzianym. Uwierz mi, tylko profesjonalni degustatorzy odczują różnicę. I to nie jest fakt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I ostatnia nuta: łyżeczka świeżo parzonego espresso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie za pomocą blendera zanurzeniowego w trybie pulsacyjnym zmiksuj wszystkie składniki razem. Alkohol musi mieć czas na odpoczynek w lodówce przez dwie godziny. Po tym czasie napój będzie gotowy do podania.

nazwa tego likieru jest bardzo apetyczna. A smak okazuje się jeszcze lepszy.
ten domowy napój alkoholowy smakuje tak podobnie do znanego na całym świecie irlandzkiego likieru śmietankowego, że być może nawet nie spróbuję odróżnić jednego od drugiego.
dlaczego ci Irlandczycy tak się trzęsą swoim przepisem i trzymają go w ścisłej tajemnicy-nie jest jasne.
powstały domowy likier można popijać powoli, delektując się każdą nutą słodko-kremowego wykończenia. I możesz zrobić z nim mocny strzał z absyntem lub, na przykład, z likierami kawowymi i pomarańczowymi i użyć go jako trawienia.
kilka łyżek likieru i szczyptę soli można dodać do porannej kawy, a dzień na pewno będzie "doskonały".
ten likier może być nawet używany do robienia deserów.
ogólnie istnieje wiele opcji. Ale pamiętaj: nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
jeśli zakorkujesz alkohol do wysterylizowanych butelek, jego okres przydatności do spożycia w lodówce wydłuża się do dwóch miesięcy. Ale coś mi mówi, że tak długo tam nie zostanie.
miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy