sterlet po królewsku

ryba Królewska o niezrównanym smaku to skarb dla prawdziwych smakoszy.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

sterlet zawsze zasłużenie nazywano rybą królewską. Przysmaki z niej podziwiali także Alexandre Dumas i Théophile Gautier, którzy podróżowali po Rosji i częstowali się tym jedzeniem. Po podróży za każdym razem polecali swoim przyjaciołom i znajomym, aby przynajmniej raz w życiu kuszyli sterleta po królewsku. Ugotujmy to danie, zwłaszcza, że istnieje dobry przepis kulinarny.

na początku sterlet można lekko zamrozić, najpierw nacinając go wokół głowy - dla wygody czyszczenia. Następnie przetwarzamy rybę, wyciągając z niej wnętrzności, usuwając skrzela i vizig. Sól i pieprz i włóż do ogniotrwałego naczynia. Następnie dodaj anyż z groszkiem pieprzowym, 1 / 2 białe wino z trawą cytrynową i polej olejem roślinnym.

teraz-piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni. Po wyjęciu z piekarnika schłodzimy naczynie i usuniemy skórę z całej tuszy.

a teraz – SOS! Odparuj 1\\2 białe wino, dodaj do niego śmietanę, a następnie sól i pieprz. Gdy sos się zagotuje, zdejmij go z ognia i dodaj kawior z koperkiem. Tym sosem i polać sterletem.

połóż rybę na talerzu, dekorując ją według uznania. Gotowy sterlet można podawać z warzywami-świeżymi ogórkami lub pomidorami, a także z różnymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sterlet świeży - 122   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Schisandra - 111   kcal/100g

Podobne przepisy