skład / składniki
metoda gotowania
sterlet zawsze zasłużenie nazywano rybą królewską. Przysmaki z niej podziwiali także Alexandre Dumas i Théophile Gautier, którzy podróżowali po Rosji i częstowali się tym jedzeniem. Po podróży za każdym razem polecali swoim przyjaciołom i znajomym, aby przynajmniej raz w życiu kuszyli sterleta po królewsku. Ugotujmy to danie, zwłaszcza, że istnieje dobry przepis kulinarny.
na początku sterlet można lekko zamrozić, najpierw nacinając go wokół głowy - dla wygody czyszczenia. Następnie przetwarzamy rybę, wyciągając z niej wnętrzności, usuwając skrzela i vizig. Sól i pieprz i włóż do ogniotrwałego naczynia. Następnie dodaj anyż z groszkiem pieprzowym, 1 / 2 białe wino z trawą cytrynową i polej olejem roślinnym.
teraz-piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni. Po wyjęciu z piekarnika schłodzimy naczynie i usuniemy skórę z całej tuszy.
a teraz – SOS! Odparuj 1\\2 białe wino, dodaj do niego śmietanę, a następnie sól i pieprz. Gdy sos się zagotuje, zdejmij go z ognia i dodaj kawior z koperkiem. Tym sosem i polać sterletem.
połóż rybę na talerzu, dekorując ją według uznania. Gotowy sterlet można podawać z warzywami-świeżymi ogórkami lub pomidorami, a także z różnymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sterlet świeży - 122 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Schisandra - 111 kcal/100g