skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź świeżą dynię. Obierz go ze skóry i usuń nasiona. Następnie pokrój go w małe kostki. Włóż je do rondla i zalej gorącym mlekiem. Podczas gdy dynia jest namoczona, zajmijmy się innymi warzywami i mięsem mielonym. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój je w małe kostki. Weź patelnię i podgrzej na niej olej roślinny. Najpierw spasuj na nim cebulę, a następnie dodaj marchewki. Po obrać pomidory ze skóry i pokroić na kawałki. Na koniec dodaj mięso mielone do warzyw. Wszystko wymieszaj i smaż przez chwilę. Po dziesięciu minutach sól i pieprz wszystko do smaku. Zmiażdż czosnek. Wyciągnij dynię z mleka, osusz i wymieszaj z mięsem. Przenieś wszystko na naczynie do pieczenia. Przykryj szczelnie folią i włóż do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Pięć minut przed końcem zdejmij folię i włóż dynię z mięsem z powrotem do piekarnika. Powinieneś dostać jedzenie ze złotą skórką. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g