szwajcarska beza jajeczna

może być używany zarówno do dekorowania ciast, jak i jako krem. Taka beza jest idealna do dekoracji ciasta, ponieważ doskonale zachowuje swój kształt, a także nadaje się do babeczek i ciast. Bardzo podobny w smaku, jak w dzieciństwie były kosze z ciasta kruchego z owocami)
LENCHIK911Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 65 % 35 g
288 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

miska powinna być czysta, sucha i całkowicie beztłuszczowa, aby białko dobrze się ubiło. Delikatnie oddziel białko, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do miski. Wlej tam cukier i włóż wszystko do kąpieli wodnej. Ponadto woda w garnku nie powinna dotykać dna miski. Ciągle mieszając, podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

trzymam krem w łaźni wodnej przez około 5-7 minut (ponieważ udowodniono, że salmonella może przenikać do jaj przez skorupkę, ale umiera przez ogrzewanie do 77 stopni.) Wyjmujemy miskę z wanny i ubijamy białko na twarde szczyty. W osobnym pojemniku ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie bujne. Wracamy do wiewiórek. Ubijając, Dodaj do nich masło łyżką. Na koniec włóż wanilinę i kilka kropli soku z cytryny. Powinna uzyskać gładką jednorodną masę. Jeśli temperatura oleju jest znacznie niższa niż białka, krem może się zsiadać (tworzą się ziarna). Można to naprawić, po prostu ubijaj dłużej, aż uzyskasz ładną jednorodną konsystencję, a krem zacznie świecić (około 10 minut).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy