skład / składniki
metoda gotowania
miska powinna być czysta, sucha i całkowicie beztłuszczowa, aby białko dobrze się ubiło. Delikatnie oddziel białko, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do miski. Wlej tam cukier i włóż wszystko do kąpieli wodnej. Ponadto woda w garnku nie powinna dotykać dna miski. Ciągle mieszając, podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
trzymam krem w łaźni wodnej przez około 5-7 minut (ponieważ udowodniono, że salmonella może przenikać do jaj przez skorupkę, ale umiera przez ogrzewanie do 77 stopni.) Wyjmujemy miskę z wanny i ubijamy białko na twarde szczyty. W osobnym pojemniku ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie bujne. Wracamy do wiewiórek. Ubijając, Dodaj do nich masło łyżką. Na koniec włóż wanilinę i kilka kropli soku z cytryny. Powinna uzyskać gładką jednorodną masę. Jeśli temperatura oleju jest znacznie niższa niż białka, krem może się zsiadać (tworzą się ziarna). Można to naprawić, po prostu ubijaj dłużej, aż uzyskasz ładną jednorodną konsystencję, a krem zacznie świecić (około 10 minut).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g