skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dałam składniki w przeliczeniu na jedną cytrynę, ale można zrobić krem z dowolnej liczby cytryn proporcjonalnie zwiększając liczbę składników.
usuń skórkę z cytryn drobną tarką.Połącz skórkę z cukrem, wymieszaj. Wyciskamy sok z cytryn i dodajemy do skórki, ponownie mieszamy. Jajka ubijamy widelcem, aż się spienią, dodajemy do powstałej masy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby skórka wydzielała swój aromat. Następnie dokładnie filtruj, aby usunąć skórkę i niezmieszane białko, w przeciwnym razie podczas obróbki cieplnej w śmietanie mogą pojawić się białe płatki. Dodaj olej do odcedzonej masy i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Pozwól kremowi ostygnąć i włóż do lodówki. Krem można przechowywać przez około 3 tygodnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g