skład / składniki
metoda gotowania
drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku (mała ilość), dodać łyżkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Jak tylko pojawi się Czapka z pianki, pracuj dalej z ciastem.
przesiej mąkę, wlej mleko z drożdżami do mąki, dodaj cukier, sól, wymieszaj. Ubij jajka i zagniataj ciasto. Następnie wlej olej roślinny i kontynuuj ugniatanie. Ciasto powinno odpocząć przez dwie godziny, w tym czasie wzrośnie. Po ponownym ugniataniu i ponownym pozostawieniu do wzrostu.
możesz ugotować z niego dowolne wypieki, nie tylko pizzę, z dowolnymi dodatkami, słodkimi i pikantnymi. Możesz ciasta, bułki, bułki.
każde ciasto jest bardzo przewiewne.
W przypadku pizzy rozwałkuj ciasto bazowe, przenieś na blachę do pieczenia z pergaminem wysmarowanym olejem. Posmaruj warstwę ciasta sosem (możesz po prostu keczupem). I połóż na wierzchu dowolne nadzienie: kiełbasę, ogórki, pomidory, oliwki, ser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g