skład / składniki
metoda gotowania
w kombajnie-w trybie pulsu zmiel, praktycznie na mąkę, nasiona słonecznika i dyni.
osobno zmielić nasiona lnu.
wymieszaj zmiażdżone nasiona z całymi ziarnami sezamu.
dodaj pozostałe składniki-sól, mąkę żytnią, miód rozpuszczony w wodzie i olej roślinny.
ugniataj mikserem lub rękami przez około 2 minuty. Ciasto będzie trochę lepkie.
przenieś ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą.
podziel ciasto na 4 części, dla każdej z nich przygotuj pergamin-nie posypuj ani nie smaruj (każda porcja ciasta jest przeznaczona na 1 blachę do pieczenia gotowego produktu).
Rozgrzej piekarnik do 140-150 stopni.
rozwałkuj każdą część w cienką warstwę o grubości 1,5 – 2 mm, od czasu do czasu podnosząc ciasto, odkurzając mąką, aby ciasto się nie przywierało (ciasto rozwałkowuje się bardzo łatwo i szybko). Wytnij warstwę według uznania, ostrożnie przenieś na blachę do pieczenia.
zrób lukier (świeży lub słodki), posmaruj nim diamenty, posyp nasiona według uznania (ja zamiast lukru skropiłem oliwą z oliwek i posypałem ziołami solą i sezamem).
piecz przez 25-30 minut, ale nie prześwietlaj-dno krakersów nie powinno brązowieć, z tyłu krakersy w ogóle się nie opiekają, uważaj na piekarnik!
schłodzić na blasze do pieczenia przez 15 minut.
jeśli rozwałkujesz grubszą warstwę, otrzymasz wspaniałe cienkie pieczywo - dobry duet do zup i bulionów!
przechowuj w plastikowej torbie do 8 dni lub możesz zamrozić na dowolny czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal / 100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g