Pieczywo żytnie-wieloziarniste

dla miłośników wszelkiego rodzaju chrupek te pieczywo jest tym, czego potrzebujesz! szybko, prosto, smacznie bardzo smaczne i chrupiące
NatochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 38 % 23 g
węglowodany 44 % 27 g
347 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

w kombajnie-w trybie pulsu zmiel, praktycznie na mąkę, nasiona słonecznika i dyni.
osobno zmielić nasiona lnu.
wymieszaj zmiażdżone nasiona z całymi ziarnami sezamu.
dodaj pozostałe składniki-sól, mąkę żytnią, miód rozpuszczony w wodzie i olej roślinny.
ugniataj mikserem lub rękami przez około 2 minuty. Ciasto będzie trochę lepkie.
przenieś ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą.
podziel ciasto na 4 części, dla każdej z nich przygotuj pergamin-nie posypuj ani nie smaruj (każda porcja ciasta jest przeznaczona na 1 blachę do pieczenia gotowego produktu).
Rozgrzej piekarnik do 140-150 stopni.
rozwałkuj każdą część w cienką warstwę o grubości 1,5 – 2 mm, od czasu do czasu podnosząc ciasto, odkurzając mąką, aby ciasto się nie przywierało (ciasto rozwałkowuje się bardzo łatwo i szybko). Wytnij warstwę według uznania, ostrożnie przenieś na blachę do pieczenia.
zrób lukier (świeży lub słodki), posmaruj nim diamenty, posyp nasiona według uznania (ja zamiast lukru skropiłem oliwą z oliwek i posypałem ziołami solą i sezamem).
piecz przez 25-30 minut, ale nie prześwietlaj-dno krakersów nie powinno brązowieć, z tyłu krakersy w ogóle się nie opiekają, uważaj na piekarnik!
schłodzić na blasze do pieczenia przez 15 minut.
jeśli rozwałkujesz grubszą warstwę, otrzymasz wspaniałe cienkie pieczywo - dobry duet do zup i bulionów!
przechowuj w plastikowej torbie do 8 dni lub możesz zamrozić na dowolny czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal / 100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Len - 534   kcal/100g

Podobne przepisy