lody z twarogu z jagodami wiciokrzewu domowej roboty

fajny, orzeźwiający deser na letnie upały. Lody z pewnością są kochane od dzieciństwa przez wszystkich. Niewiele osób zrezygnuje ze słodkiego, chłodnego deseru, szczególnie w upalny letni dzień. Domowe lody będą nie mniej smaczne niż lody kupione w sklepie. Można go zrobić nie tylko ze śmietany, skondensowanego mleka, ale także z dodatkiem twarogu. Jagody nadają deserowi piękny kolor i bogaty smak. A ponadto sprawiają, że lody są przydatne, ponieważ wszystkie witaminy w jagodach są zachowane. Możesz użyć dowolnych jagód i za każdym razem uzyskać lody o nowym smaku i kolorze.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 43 % 13 g
167 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić lody z twarogu z jagodami wiciokrzewu, potrzebujesz: twarogu, jagód wiciokrzewu, cukru, śmietany, liści melisy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do domowych lodów lepiej jest użyć miękkiego, niesztywnego twarogu. Zmiel twaróg w blenderze ze śmietaną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Otrzymujemy gładką masę twarogową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jagody wiciokrzewu w razie potrzeby sortujemy, myjemy, dobrze suszymy. Dodaj jagody do puree z twarogu, dodaj cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masa Twarogowo-jagodowa jest przenoszona do pojemnika i umieszczana w zamrażarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 1 godzinie wyjmujemy lody i mieszamy. Jest to konieczne, aby lody zamarzały równomiernie i nie tworzyły kryształków lodu. Następnie ponownie włóż lody do zamrażarki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Więc powtórz jeszcze 2 razy. W rezultacie struktura lodów jest umiarkowanie zamrożona, można ją łatwo nałożyć łyżką. Jeśli chcesz uzyskać bardziej zamrożone, twarde lody, czas zamrażania należy wydłużyć o kolejne 40-50 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Deser nakładamy na miski, dekorujemy liśćmi melisy lub mięty i podajemy. Smacznego!

im wyższa zawartość tłuszczu w twarogu i śmietanie, tym delikatniejsze i smaczniejsze lody, ale bardziej kaloryczne. Jeśli chcesz uzyskać bardziej dietetyczną opcję, możesz wziąć niskotłuszczowy twarożek i 10% śmietanę.
jeśli lody są mocno zamrożone, gdy są zbyt długo w zamrażarce, należy je wcześniej wyjąć, aby się stopiły.
do aromatyzowania można dodać wanilinę (na czubku noża) lub cukier waniliowy(0,3 łyżeczki). Należy je dodać do puree z twarogu wraz z cukrem i jagodami wiciokrzewu (Krok 4).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Melissa - 0   kcal/100g

Podobne przepisy