surówka z białej kapusty z papryką marchewką i octem PP

zdrowe smaczne i szybkie do tego świetna przekąska! Surówka z białej kapusty z marchewką i octem jest przygotowywana ze świeżych warzyw, które przyniosą organizmowi ogromne korzyści - szczególnie zimą i jesienią, kiedy najbardziej ich potrzebuje. Mało kalorii to maksimum smaku.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 63 % 10 g
97 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić surówkę coleslaw z papryką marchewką i octem? Do tego przepisu i do tej wagi (500 gramów) potrzebowałem pół widelec małej kapusty. Jeśli sezon warzywny, lepiej wziąć Młody-jest bardziej soczysty, ale ze starą kapustą sałatka okazała się bardzo udana, najważniejsze jest, aby ją pokroić. Możesz nawet zmielić kapustę w blenderze, krojąc ją wcześniej w duże warcaby, ale po prostu nie zmiel do stanu kleiku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wziąłem jeden niezbyt duży-tylko o wadze 100 gramów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie - im cieńsze, tym lepiej. Cebula wzięła jedną dużą wagę na tę wagę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, wciśnij do środka (lub odetnij) górę, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w cienkie paski. Aby sałatka była jak najbardziej kolorowa, możesz wziąć połowę czerwonej papryki i połowę żółtej lub zielonej. Papryka na wagę wskazaną w składzie potrzebowałem jednego dużego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie sosu do naszej sałatki. Aby to zrobić, wymieszaj olej roślinny, 9% ocet, sól i cukier w małym głębokim talerzu. Mieszaj, aż rozpuszczą się luźne składniki (sól i cukier). Tankowanie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do głębokiej miski o odpowiedniej wielkości wysyłamy przygotowane warzywa: kapustę, marchewkę, cebulę i paprykę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej opatrunek i wszystko dokładnie wymieszaj. Dajemy czas na impregnację i w tym czasie jeszcze kilka razy mieszamy sałatkę. Podajemy do stołu w pięknej salaterce.

taką sałatkę można jeść przynajmniej codziennie w nieograniczonych ilościach. To znaczy, ile chcieli, tyle jedli. Sam organizm podpowie Ci, kiedy będzie nasycony warzywami. Podobał mi się tak bardzo, że następnego dnia zrobiłam go ponownie. Można go po prostu zjeść lub podać do drugich dań. Świetna opcja na post i dni postu, których każdy z nas potrzebuje okresowo, zwłaszcza po wakacjach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy