sałatka kapusta ogórek papryka

najprostszy, witaminowy, o Smaku lata! Sałatka z kapusty, ogórka i papryki to bardzo dobra opcja na świeżą przekąskę, która pasuje do każdego gorącego dania. Dopraw sałatkę olejem roślinnym, domowym majonezem lub kwaśną śmietaną.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 36 % 5 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z jarmużu, ogórka i papryki? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć młodą kapustę. Ma soczyste, chrupiące prześcieradła, które bez wątpienia są idealne do sałatek warzywnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń zewnętrzne uszkodzone liście z kapusty. Opłucz głowę i osusz. Pokrój kapustę w cienkie paski. Wyślij do głębokiej, wygodnej salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj szczyptę soli do salaterki. Pamiętaj o kapuście rękami, aby wypuścić sok. Zamiast cytryny dopuszczalne jest stosowanie octu 5% lub 6% do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz paprykę w czystej wodzie. Usuń rdzeń i nasiona. Pokrój paprykę w cienkie paski lub półkola, jak chcesz. Aby uzyskać jasność gotowej sałatki, polecam użycie owoców o różnych kolorach. Gotowe danie będzie wyglądać pięknie i apetycznie, jeśli na przykład użyjesz połowy żółtej i czerwonej papryki. Dodaj do kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i osusz ogórek. Jeśli ogórek ma grubą skórkę, należy go odciąć. Pokrój warzywo w cienkie kostki lub pół koła i wyślij do wszystkich innych składników. Drobno posiekaj warzywa. Koperek i pietruszka są dobre na sałatkę. Jeśli masz zieloną młodą cebulę, zdecydowanie jej użyj. Dodaj warzywa do sałatki. Sól i pieprz do smaku. Skrop olejem roślinnym lub oliwą z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i posmakuj soli, w razie potrzeby dosolij. Pozostaw sałatkę na 10-15 minut i podawaj!

Urocza wiosenna sałatka, którą możesz przygotować w kilka minut. 
posłuży jako wspaniała opcja obiadowa dla osób na diecie. 

można go podawać nawet na świątecznym stole oprócz dań ziemniaczanych i mięsnych. 

smacznego!

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy