skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z jarmużu, ogórka i papryki? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć młodą kapustę. Ma soczyste, chrupiące prześcieradła, które bez wątpienia są idealne do sałatek warzywnych.
Krok 2:
Usuń zewnętrzne uszkodzone liście z kapusty. Opłucz głowę i osusz. Pokrój kapustę w cienkie paski. Wyślij do głębokiej, wygodnej salaterki.
Krok 3:
Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj szczyptę soli do salaterki. Pamiętaj o kapuście rękami, aby wypuścić sok. Zamiast cytryny dopuszczalne jest stosowanie octu 5% lub 6% do smaku.
Krok 4:
Opłucz paprykę w czystej wodzie. Usuń rdzeń i nasiona. Pokrój paprykę w cienkie paski lub półkola, jak chcesz. Aby uzyskać jasność gotowej sałatki, polecam użycie owoców o różnych kolorach. Gotowe danie będzie wyglądać pięknie i apetycznie, jeśli na przykład użyjesz połowy żółtej i czerwonej papryki. Dodaj do kapusty.
Krok 5:
Umyj i osusz ogórek. Jeśli ogórek ma grubą skórkę, należy go odciąć. Pokrój warzywo w cienkie kostki lub pół koła i wyślij do wszystkich innych składników. Drobno posiekaj warzywa. Koperek i pietruszka są dobre na sałatkę. Jeśli masz zieloną młodą cebulę, zdecydowanie jej użyj. Dodaj warzywa do sałatki. Sól i pieprz do smaku. Skrop olejem roślinnym lub oliwą z oliwek.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj i posmakuj soli, w razie potrzeby dosolij. Pozostaw sałatkę na 10-15 minut i podawaj!
Urocza wiosenna sałatka, którą możesz przygotować w kilka minut.
posłuży jako wspaniała opcja obiadowa dla osób na diecie.
można go podawać nawet na świątecznym stole oprócz dań ziemniaczanych i mięsnych.
smacznego!
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g