Pasta do kanapek z awokado

Szybki i smaczny, jasny - na obfitą przekąskę! Pasta z awokado do kanapek może być przygotowana na świąteczny stół, obfite śniadanie lub zabrana w podróż. Kanapki będą jeszcze bardziej interesujące, jeśli połączysz smarowanie z rybami, innymi warzywami, orzechami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 74 % 26 g
węglowodany 20 % 7 g
259 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pastę z awokado na kanapki? Awokado wybierz ciemnozielony kolor i trochę miękki w dotyku. Jeśli Twoje awokado jest jędrne i jasne, pozwól mu leżeć w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Sam dojrzeje. Obierz kilka ząbków czosnku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój awokado wzdłuż w kółko i obróć połówki względem siebie, aby je odsłonić. Następnie usuń z niego kość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łyżeczką Usuń miękki rdzeń awokado. Powtarzam, że awokado powinno być miękkie. W przeciwnym razie pojawią się trudności z jego czyszczeniem. Tak, a zielony owoc nie smakuje zbyt dobrze. Włóż miąższ awokado do miski blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj czosnek i oliwę z oliwek do miski z awokado. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Do smaku możesz dodać trochę soli. Sok z cytryny jest niezbędny nie tylko ze względu na smak, ale także po to, aby awokado nie zaczęło ciemnieć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj miskę pokrywką i zmiel wszystkie składniki na gładkie puree.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smak takiej pasty dobrze komponuje się ze smażonymi grzankami. Smażyć kawałki bochenka lub bagietki na dużym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego lub po prostu wysuszyć w piekarniku. Daj grzankom trochę czasu na ostygnięcie. Na każdy kawałek posmaruj odrobiną makaronu i udekoruj gałązką świeżych ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj takie kanapki od razu do stołu i poczęstuj się. Więc grzanki pozostaną chrupiące. Jeśli zostaną posmarowane do długotrwałego przechowywania, Bochenek zostanie nasycony pastą i nie będzie już tak apetycznie chrupiący. Dlatego rozłóż kanapki tuż przed podaniem. Smacznego!

aby uzyskać pikantny smak, podczas siekania do makaronu można dodać kilka piór zielonej cebuli lub trochę startego wędzonego sera. Ogólnie rzecz biorąc, do takiej pasty możesz dodać dowolne ulubione składniki: dowolny pieprz, wszelkie pikantne zioła, mielone orzechy, anchois lub mielone śledzie i tak dalej. Kto ma wystarczająco dużo wyobraźni. czekamy na twoje zdjęcia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy