śledzie z musztardą

Domowy soczysty śledź o Smaku musztardowym. Marynowane śledzie uwielbiają wszyscy. Jest to powszechna przekąska, która nie tylko uzupełni rodzinny obiad, ale także będzie ozdobą świątecznego stołu. Częściej podaje się go po prostu słonym, ozdobionym posiekaną zieloną lub cebulą. Ale śledź przygotowany w marynacie z dwóch rodzajów musztardy jest mniej powszechny, a tym samym zainteresuje jeszcze bardziej. Spróbuj ugotować śledzie w musztardzie i nie pozostanie obojętny na taką przekąskę.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
104 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania śledzia w musztardzie. Zrobię skróconą wersję jednego śledzia. Aby przygotować taki śledź, lepiej wziąć świeżą rybę. Jeśli nie jest to możliwe, mrożony śledź należy najpierw rozmrozić, pozostawiając na stole w temperaturze pokojowej. Dwa rodzaje musztardy - jeden prosty (mój jest rosyjski, ale możesz wziąć musztardę gotowaną w domu, jest "bardziej zły"), a drugi w ziarnach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożone ryby umyć i osuszyć. Odetnij głowę i ogon, pozbądź się wnętrzności. Następnie oddziel filety od grzbietu, usuń kości i skórę. Obrane filety śledziowe włożyć do głębokiej miski. Filet jest najpierw umieszczany w całości (dla wygody pokroiłem na dwie części), a następnie zostanie pokrojony na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowany filet rybny zalać litrem wody, dodać łyżkę soli, wymieszać. Solanka powinna zakrywać wszystkie ryby. Pozostaw śledzie w tej solance na około 2 godziny. Włożyłem ryby w solance do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce wymieszaj 2 rodzaje musztardy, cukier, olej roślinny i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Po upływie dwóch godzin odcedź solankę z ryby i pokrój ją na małe kawałki, które wygodnie będzie wziąć na przykład widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej śledzie przygotowanym dressingiem, wymieszaj wszystko. Włóż rybę do lodówki na 6-8 godzin do marynowania. Marynata powinna przykryć całą rybę, aby każdy kawałek był dobrze marynowany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy śledź w musztardzie podawany na zimno to zimna przekąska, która świetnie komponuje się z ziemniakami gotowanymi w dowolny sposób. Warto jednak przypomnieć, że Śledź w musztardzie nie podlega długotrwałemu przechowywaniu, aby uniknąć kłopotów, takie danie należy spożywać jak najszybciej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy