Sałatka Rydzyk z marchewką i serem

Jasny, najprostszy, niedrogi, bardzo smaczny i pachnący! Sałatka imbirowa z marchewką i serem pasuje na każdą okazję. Można go przygotować na prostą kolację lub podać na świątecznym stole. Przepis pomoże, gdy musisz szybko nakarmić dom lub nieoczekiwanych gości. Minimalny wysiłek, a wynik jest doskonały!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 68 % 23 g
węglowodany 15 % 5 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę z marchewką i serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Marchew do tej sałatki wybierz świeżą, soczystą, jasnopomarańczową, dużą lub dwie średnie. Użyj wysokiej jakości sera topionego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj marchewki pod bieżącą wodą. Obierz obieraczką do warzyw. Jeśli marchewka jest młoda, nie trzeba jej czyścić, najważniejsze jest dokładne umycie jej sztywną szczotką. Zetrę marchewkę po koreańsku. Możesz zetrzeć na grubej lub średniej wielkości tarce. To nie jest fundamentalne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ser topiony włóż wcześniej do zamrażarki na pół godziny. Dzięki temu będzie lepiej się pocierać. Zetrzyj go również na grubej lub średniej wielkości tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbek czosnku. Opłucz, osusz serwetkami. Zetrzyj na drobnej tarce lub przełóż przez prasę. Nawiasem mówiąc, możesz zwiększyć ilość czosnku według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś startą marchewkę, ser topiony, posiekany czosnek do odpowiedniego pojemnika. Dodaj kilka łyżek majonezu. Majonez lepiej przygotować samodzielnie, będzie zdrowszy i smaczniejszy. Możesz go zastąpić kwaśną śmietaną lub naturalnym gęstym jogurtem, a danie okaże się mniej kaloryczne. Sól do smaku. Ilość soli będzie zależeć od tego, co zdecydujesz się ubrać w sałatkę. Jeśli kwaśna śmietana lub jogurt, sól będzie potrzebować więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj sałatkę z dressingiem. Gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz zacznij dekorować sałatkę. Można go po prostu włożyć do salaterki lub misek porcjowanych i podać. Użyłem pierścienia kulinarnego, więc danie będzie wyglądać schludniej i bardziej elegancko. Ustaw pierścień do gotowania na płaskim talerzu, włóż do niego sałatkę, spłaszcz jej powierzchnię łyżką. Wyślij sałatkę do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie będzie dobrze nasączony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie wyjmij sałatkę z lodówki. Ostrożnie zdejmij pierścień do gotowania. Udekoruj według własnego uznania. Na przykład pietruszka, koperek,sałata. Sałatka Rydzyk jest samowystarczalna i nie potrzebuje dodatku. Ale jeśli potrzebujesz opcji bardziej satysfakcjonującej. Podawaj z gotowanym makaronem, tłuczonymi ziemniakami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa.

sałatkę Rydzyk można uzupełnić na przykład kukurydzą w puszkach, gotowanymi jajkami kurzymi, gotowanym kurczakiem lub indykiem, gotowaną lub wędzoną kiełbasą, smażonymi lub marynowanymi grzybami. Bardzo smaczne jest dodawanie posiekanych orzechów włoskich.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy