sałatka ogórek oliwki

Ta sałatka to nowa uczta gastronomiczna. Wcześniej nie musiałem mieszać tych, jak się wydaje, zwykłych składników w jedną sałatkę. Tymczasem okazało się, że połączenie jest bardzo interesujące w smaku. Sałatka jest bardzo zielona i bardzo ładna.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 64 % 9 g
węglowodany 29 % 4 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj liście sałaty pod bieżącą wodą, uważnie obserwując wszystkie fałdy: często występują w nich szkodniki. Wstrząśnij nadmiar wilgoci i rozerwij sałatkę rękami. Nie używam twardej białej części na środku liścia sałaty, sałatka okaże się bardziej delikatna. Przenieś liście sałaty do salaterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórki pod bieżącą wodą. Jeśli masz Młode letnie ogórki, ich skóry nie można obrać. Pokrój ogórki w cienkie półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj zieloną cebulę i pietruszkę pod bieżącą wodą i wstrząśnij. Drobno posiekaj warzywa. Zamiast cebuli i pietruszki możesz użyć dowolnej innej zieleni: na przykład dobrze sprawdzi się tutaj kolendra lub koperek. Świeże warzywa nadadzą tej łatwej sałatce nowe nuty smakowe i niezrównany smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść płyn ze słoika z oliwkami, nie będzie potrzebny. Pokrój oliwki w pierścienie. Lepiej wybrać oliwki natychmiast bez pestek, ponieważ wygodniej będzie z nimi pracować. W sprzedaży są również oliwki z różnymi wypełniaczami w środku: z anchois, cytryną lub słodką czerwoną papryką. Jeśli wybierzesz nie klasyczną wersję oliwek, to moim zdaniem najlepiej sprawdzi się tutaj opcja z nadzieniem cytrynowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do dressingu wymieszaj oliwę z oliwek, drobno starty czosnek i odrobinę soku z cytryny lub limonki. Co wybrać: limonka lub cytryna-to zależy od ciebie. Limonka jest bardziej aromatyczna, a cytryna bardziej nam znana. Dopraw sałatkę powstałym dressingiem, solą i pieprzem do smaku. Podawaj taką sałatkę natychmiast.

taka świeża i niskokaloryczna sałatka, a nawet z dressingiem z kwaśnej osry, jest idealna dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką. Nawet imponujące jego objętości nie mogą zaszkodzić twojej talii!
dodawaj sos do sałatki po trochu, od czasu do czasu mieszając i smakując, aby nie przesadzić. Jednak dressing jest kwaśny i dość pikantny.
życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy