skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj liście sałaty pod bieżącą wodą, uważnie obserwując wszystkie fałdy: często występują w nich szkodniki. Wstrząśnij nadmiar wilgoci i rozerwij sałatkę rękami. Nie używam twardej białej części na środku liścia sałaty, sałatka okaże się bardziej delikatna. Przenieś liście sałaty do salaterki.
Krok 2:
Umyj ogórki pod bieżącą wodą. Jeśli masz Młode letnie ogórki, ich skóry nie można obrać. Pokrój ogórki w cienkie półpierścienie.
Krok 3:
Umyj zieloną cebulę i pietruszkę pod bieżącą wodą i wstrząśnij. Drobno posiekaj warzywa. Zamiast cebuli i pietruszki możesz użyć dowolnej innej zieleni: na przykład dobrze sprawdzi się tutaj kolendra lub koperek. Świeże warzywa nadadzą tej łatwej sałatce nowe nuty smakowe i niezrównany smak.
Krok 4:
Spuść płyn ze słoika z oliwkami, nie będzie potrzebny. Pokrój oliwki w pierścienie. Lepiej wybrać oliwki natychmiast bez pestek, ponieważ wygodniej będzie z nimi pracować. W sprzedaży są również oliwki z różnymi wypełniaczami w środku: z anchois, cytryną lub słodką czerwoną papryką. Jeśli wybierzesz nie klasyczną wersję oliwek, to moim zdaniem najlepiej sprawdzi się tutaj opcja z nadzieniem cytrynowym.
Krok 5:
Do dressingu wymieszaj oliwę z oliwek, drobno starty czosnek i odrobinę soku z cytryny lub limonki. Co wybrać: limonka lub cytryna-to zależy od ciebie. Limonka jest bardziej aromatyczna, a cytryna bardziej nam znana. Dopraw sałatkę powstałym dressingiem, solą i pieprzem do smaku. Podawaj taką sałatkę natychmiast.
taka świeża i niskokaloryczna sałatka, a nawet z dressingiem z kwaśnej osry, jest idealna dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką. Nawet imponujące jego objętości nie mogą zaszkodzić twojej talii!
dodawaj sos do sałatki po trochu, od czasu do czasu mieszając i smakując, aby nie przesadzić. Jednak dressing jest kwaśny i dość pikantny.
życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g