owsianka owocowa

zdrowe, pożywne i bardzo smaczne danie śniadaniowe! Owsianka owocowa z owoców to super śniadanie dla tych, którzy wolą jeść prawidłowo i z maksymalnymi korzyściami dla organizmu. Takie danie jest idealną ucztą dla bardzo małych dzieci (można je gotować od 6 miesiąca życia, ale jednocześnie należy dokładnie puree owoce). Ale zarówno starsze dzieci, jak i dorośli z pewnością polubią taką ucztę. Banan, awokado, jagody i sok z cytryny są pełne "ton" składników odżywczych! :) Zaletą tego przysmaku jest niezwykle proste i szybkie przygotowanie. Rachunek idzie dosłownie na minuty!
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 75 % 12 g
78 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

przygotowanie tak smacznej i zdrowej owsianki jest dziecinnie proste! Przede wszystkim przygotowujemy produkty, a mianowicie:

- umyj, wytrzyj do sucha, a następnie pokrój awokado na pół. Potrzebujemy tylko połowy tego pożywnego owocu. Usuwamy kość i przenosimy miąższ awokado do miski blendera łyżką. Owoce powinny być dojrzałe i miękkie;

- umyj jagody, połóż je na czystym ręczniku, delikatnie osusz wilgoć na wierzchu-nie potrzebujemy nadmiaru wody w owsiance. Następnie przenieś jagody do awokado;

- umyj i wytrzyj do sucha Banana, obierz go, rozbij miąższ na kilka kawałków i włóż do miski z resztą składników;

- wyciśnij sok z cytryny, wlej go również do miski blendera.

wszystko! Pozostaje puree pyszną mieszankę. Robimy to dobrze, czyszcząc mieszaninę z boków miski co 20 sekund, aby nasza "owsianka" była dość jednorodna. Jeśli chcesz, nie możesz tak dokładnie puree owoców i jagód, pozostawiając część na małe kawałki. W tej kwestii powinieneś skupić się na swoim guście. Ale jeśli danie jest przygotowywane dla dzieci, lepiej nie zostawiać kawałków.

jeśli owsianka jest bardzo gęsta, możesz dodać wodę pitną. Dodaj łyżkę stołową, za każdym razem mieszając blenderem. Jeśli konsystencja pasuje natychmiast, nie można dodać wody.

teraz pozostaje przenieść naszą "owsiankę" do pięknych misek i możesz podać ją do stołu. W razie potrzeby możesz udekorować danie na wierzchu kawałkami owoców lub jagód. Możesz posypać posiekanymi orzechami.

smacznego i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy