Nalewka anyżowa

łagodny aromat i smak zachwycą koneserów domowych napojów alkoholowych. Łatwość przygotowania Nigdy w życiu nie gotowałem nalewki anyżowej. Ale słyszałem bardzo pochlebne recenzje na temat tego napoju.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
198 kcal
IG: 0 / 0 / 100

Metoda gotowania

czas gotowania: 14 d

nasiona anyżu wydzielają olejki eteryczne, które pomagają poprawić trawienie. Ponadto ma właściwości dezynfekujące.
nalewka anyżowa nie ma koloru, ale ma bogaty aromat i lekko słodki smak.
powiem ci trzy różne przepisy na przygotowanie nalewki anyżowej.
przepis pierwszy.
nasiona anyżu są zawijane w woreczek z tkaniny i wkładane do butelki. Następnie wlewa się tam wódkę i nalega na co najmniej tydzień, a najlepiej dwa.
aby worek anyżu nie wyskakiwał, możesz umieścić tam mały kamyk.
przepis drugi.
wymienione składniki wkłada się do pojemnika o wymaganej wielkości, wlewa wódką i nalega na około dwa tygodnie.
przepis trzeci. Jest to sposób przygotowania nie tyle samej nalewki, co jej odmiany.
nasiona anyżu wlewa się wódką i nalega.
z cukru i wody należy przygotować syrop cukrowy, który miesza się na gorąco z odcedzoną nalewką, dodaje przyprawy i skórkę pomarańczową. Nalegaj w odpowiednim pojemniku przez około 4 dni, okresowo wstrząsając.
jest następnie butelkowany i czeka przez sześć miesięcy na ostateczną gotowość.
nalewkę anyżową należy schłodzić przed użyciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy