Sałatka pomidorowa z serem i majonezem z czosnkiem

Niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu! Bardzo jasna i bogata sałatka z pomidorów, sera i majonezu z czosnkiem z pewnością spodoba się wielu. Czosnek i świeże zioła sprawią, że sałatka będzie bardzo aromatyczna i smaczna.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 12 % 3 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę pomidorową z serem i majonezem z czosnkiem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować sałatkę z pomidorów i sera. Pomidory najlepiej stosować sezonowo, są bardziej aromatyczne i bogate. Mięsiste i elastyczne owoce są bardzo dobre. Możesz także przygotować sałatkę z pomidorów cherry, smakują słodko, co sprawi, że sałatka będzie jaśniejsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest ugotowanie jajek. Napełnij je zimną wodą i ustaw na małym ogniu. Stopniowe podgrzewanie wody przyczyni się do tego, że jajka nie pękną podczas gotowania. Gdy tylko woda się rozgrzeje, Ustaw piec na maksimum i po zagotowaniu ponownie zmniejsz ogień do minimum. Jajka gotować pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka na twardo ostudzić i obrać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i opłucz goździki pod bieżącą wodą. Przełóż go przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Wyślij czosnek do majonezu i wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory i pokrój w średniej wielkości kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij ser starty na grubej tarce do pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jajka na pół, pokrój trzy połówki w kostkę, a czwartą zachowaj do dekoracji sałatki. Aby zmielić jajka, możesz również użyć grubej tarki, jak chcesz. Wyślij jajka do sera z pomidorami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj majonez do wszystkich składników.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj sałatkę dużą łyżką, spróbuj Czy masz wystarczająco dużo soli. Jeśli to nie wystarczy, dodaj sól do smaku (zwykle dodaję dwie szczypty). Przenieś gotowe danie do salaterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj pozostałą połowę jajka na drobnej tarce. Pocierać bezpośrednio nad sałatką, starając się równomiernie rozprowadzić białko i żółtko na powierzchni. Wyślij sałatkę do lodówki na dziesięć minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem posyp gotowe danie ziela angielskiego według uznania i udekoruj świeżymi ziołami. Możesz podać do stołu!

z pewnością smak gotowej sałatki zależy w dużej mierze od użytych pomidorów, wybranego sera i majonezu.

możesz wykluczyć jajka z sałatki, wtedy otrzymasz łatwiejszą odmianę Dania.

wypróbuj obie opcje i wybierz najbardziej odpowiednią dla siebie.

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy