skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę pomidorową z serem i majonezem z czosnkiem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować sałatkę z pomidorów i sera. Pomidory najlepiej stosować sezonowo, są bardziej aromatyczne i bogate. Mięsiste i elastyczne owoce są bardzo dobre. Możesz także przygotować sałatkę z pomidorów cherry, smakują słodko, co sprawi, że sałatka będzie jaśniejsza.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie jajek. Napełnij je zimną wodą i ustaw na małym ogniu. Stopniowe podgrzewanie wody przyczyni się do tego, że jajka nie pękną podczas gotowania. Gdy tylko woda się rozgrzeje, Ustaw piec na maksimum i po zagotowaniu ponownie zmniejsz ogień do minimum. Jajka gotować pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut).
Krok 3:
Jajka na twardo ostudzić i obrać.
Krok 4:
Obierz czosnek i opłucz goździki pod bieżącą wodą. Przełóż go przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Wyślij czosnek do majonezu i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Umyj pomidory i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 6:
Wyślij ser starty na grubej tarce do pomidorów.
Krok 7:
Pokrój jajka na pół, pokrój trzy połówki w kostkę, a czwartą zachowaj do dekoracji sałatki. Aby zmielić jajka, możesz również użyć grubej tarki, jak chcesz. Wyślij jajka do sera z pomidorami.
Krok 8:
Dodaj majonez do wszystkich składników.
Krok 9:
Delikatnie wymieszaj sałatkę dużą łyżką, spróbuj Czy masz wystarczająco dużo soli. Jeśli to nie wystarczy, dodaj sól do smaku (zwykle dodaję dwie szczypty). Przenieś gotowe danie do salaterki.
Krok 10:
Zetrzyj pozostałą połowę jajka na drobnej tarce. Pocierać bezpośrednio nad sałatką, starając się równomiernie rozprowadzić białko i żółtko na powierzchni. Wyślij sałatkę do lodówki na dziesięć minut.
Krok 11:
Przed podaniem posyp gotowe danie ziela angielskiego według uznania i udekoruj świeżymi ziołami. Możesz podać do stołu!
z pewnością smak gotowej sałatki zależy w dużej mierze od użytych pomidorów, wybranego sera i majonezu.
możesz wykluczyć jajka z sałatki, wtedy otrzymasz łatwiejszą odmianę Dania.
wypróbuj obie opcje i wybierz najbardziej odpowiednią dla siebie.
smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g