ciasto ziemniaki z ciastek bez pieczenia

umiarkowanie słodki, o przyjemnym aromacie kakao i wanilii, orzechowych nutach w smaku deseru na herbatę! Wszyscy pamiętają z dzieciństwa tak pyszny deser jak ciasto "ziemniaki". Dla niektórych rodzice kupili go w najbliższej kuchni, a dla kogoś mama lub babcia gotowała w domu. Ten smak jest łatwy do odnowienia i zadowolenia gospodarstw domowych. Ale możesz ułożyć ten przysmak nie w formie małych ciast, ale jako duże ciasto do zbierania gospodarstw domowych na herbatę z rodziną. Składniki są dość proste i niedrogie, proces gotowania jest również prosty, nawet nie trzeba niczego piec, poradzi sobie najmłodsza i początkująca gospodyni domowa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 36 % 29 g
węglowodany 54 % 44 g
596 kcal
IG: 5 / 61 / 34

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Z reguły do takich deserów używa się ciasteczek takich jak" rocznica "lub" kawa"," herbata " i tym podobne. Ciasteczka łamiemy rękami na kawałki, wkładamy do miski blendera lub innego rozdrabniacza i zamieniamy w okruchy. Część okruchów powinna być mała jak bułka tarta, a część duża, do 0,5 średnicy. Zwykle podczas mielenia ciastek w urządzeniu elektrycznym tak się dzieje: część ciastek pozostaje małymi kawałkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękcz masło w temperaturze pokojowej. Jeśli nie został wcześniej wyjęty z lodówki, możesz go trochę stopić w kuchence mikrofalowej. Włóż masło do głębokiego naczynia, dodaj skondensowane mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Dodaj kakao, wanilinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj lub ubij masę mikserem, aby krem stał się monochromatyczny w kolorze czekolady.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Orzechy włoskie i migdały są myte, suszone w kuchence mikrofalowej, aby były chrupiące. Za pomocą wałka do ciasta lub blendera zmiel je na okruchy. W razie potrzeby zamiast orzecha można użyć innych, takich jak migdały lub mieszanka orzechów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kruche okruchy i orzechy włoskie wkładamy do pojemnika ze śmietaną i dokładnie mieszamy, aby wszystkie okruchy były namoczone w śmietanie, nie pozostały suche kawałki ciasta. Rozprowadzamy masę na talerzu, poprawiamy czystymi rękami, aby uzyskać gęste piękne wzgórze. W razie potrzeby ciasto można przekształcić w duże podobieństwo ciasta "ziemniaka", zwijając je w taki owal. Ale istota tego się nie zmieni, najważniejszy jest smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto można udekorować według własnego uznania, na przykład posypać startą czekoladą lub posypać kakao w proszku, makiem. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ostygło. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy