słodka sałatka pomidorowa

Sałatka deserowa dla miłośników niezwykłych kombinacji. Jak wiesz, sałatki są różne, w tym słodkie. Zwykle sałatki deserowe zawierają owoce lub jagody, ale możesz zrobić słodką sałatkę z pomidorów. Najważniejsze jest, aby wybrać słodki sos, który harmonijnie pasuje do warzyw. Ta sałatka dla amatorów nie spodoba się każdemu, ale aby to sprawdzić, nadal warto ją przygotować. Lepiej eksperymentować w letnim sezonie zbiorów domowych pomidorów.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 48 % 14 g
164 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania słodkiej sałatki pomidorowej. Do takiej sałatki lepiej jest wziąć pomidory dobrej jakości, dojrzałe, mięsiste, najlepiej domowe. Dobrze nadaje się odmiana- & quot; Serce byka & quot;. Nasiona słonecznika są już obrane. Gruszka nadaje się do odmiany "Konferencja" lub innej miękkiej odmiany gruszki. Mam domowe gruszki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz zrobić słodki sos z nasion. Aby to zrobić, umyj obrane nasiona zalej wodą i pozostaw na kilka godzin. Następnie wodę należy spuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gruszki umyć, osuszyć. Obierz skórę, rdzeń i łodygę. Pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż posiekaną gruszkę, namoczone nasiona słonecznika (bez wody), ocet jabłkowy i miód do miski blendera. Puree do uzyskania konsystencji pasty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sos jest gotowy. Dzięki nasionom sos jest bardzo satysfakcjonujący, a dzięki miodowi słodki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rezultacie okaże się, że sałatka nie jest bardzo fotogeniczna, więc aby ją jakoś sfotografować, pokroiłem pomidory w kółka. Do codziennego użytku osobistego pokrój pomidory, jak chcesz. Włóż pokrojone pomidory do salaterki, dopraw sosem z nasion słonecznika, wymieszaj i podawaj.

ciekawe informacje: na przykład w Korei pomidory są uważane za owoce (a nie tak dawno temu w Unii Europejskiej pomidory również zaczęły być uważane za owoce). Zwyczajowo je się je z mlekiem lub cukrem, często można znaleźć ciasta ozdobione pomidorami, a nie zawsze wiśniami, ale najczęściej. Mówią, że w ZSRR były lody pomidorowe, ale niewiele osób je pamięta, ponieważ według opinii były bez smaku i nie były produkowane przez długi czas. A w Europie i Ameryce takie lody są teraz. Może nikt nie pamięta lodów, ale wielu przypomni sobie, że w dzieciństwie jedli pomidory tylko z cukrem, więc słodka sałatka pomidorowa nie jest już nowością.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy