skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania słodkiej sałatki pomidorowej. Do takiej sałatki lepiej jest wziąć pomidory dobrej jakości, dojrzałe, mięsiste, najlepiej domowe. Dobrze nadaje się odmiana- & quot; Serce byka & quot;. Nasiona słonecznika są już obrane. Gruszka nadaje się do odmiany "Konferencja" lub innej miękkiej odmiany gruszki. Mam domowe gruszki.
Krok 2:
Najpierw musisz zrobić słodki sos z nasion. Aby to zrobić, umyj obrane nasiona zalej wodą i pozostaw na kilka godzin. Następnie wodę należy spuścić.
Krok 3:
Gruszki umyć, osuszyć. Obierz skórę, rdzeń i łodygę. Pokroić w kostkę.
Krok 4:
Włóż posiekaną gruszkę, namoczone nasiona słonecznika (bez wody), ocet jabłkowy i miód do miski blendera. Puree do uzyskania konsystencji pasty.
Krok 5:
Sos jest gotowy. Dzięki nasionom sos jest bardzo satysfakcjonujący, a dzięki miodowi słodki.
Krok 6:
W rezultacie okaże się, że sałatka nie jest bardzo fotogeniczna, więc aby ją jakoś sfotografować, pokroiłem pomidory w kółka. Do codziennego użytku osobistego pokrój pomidory, jak chcesz. Włóż pokrojone pomidory do salaterki, dopraw sosem z nasion słonecznika, wymieszaj i podawaj.
ciekawe informacje: na przykład w Korei pomidory są uważane za owoce (a nie tak dawno temu w Unii Europejskiej pomidory również zaczęły być uważane za owoce). Zwyczajowo je się je z mlekiem lub cukrem, często można znaleźć ciasta ozdobione pomidorami, a nie zawsze wiśniami, ale najczęściej. Mówią, że w ZSRR były lody pomidorowe, ale niewiele osób je pamięta, ponieważ według opinii były bez smaku i nie były produkowane przez długi czas. A w Europie i Ameryce takie lody są teraz. Może nikt nie pamięta lodów, ale wielu przypomni sobie, że w dzieciństwie jedli pomidory tylko z cukrem, więc słodka sałatka pomidorowa nie jest już nowością.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g