śmietana z koziego mleka domowej roboty

bogata w witaminy domowa śmietana. Bardzo smaczne i zdrowe! Chociaż kwaśna śmietana nie jest zbyt duża, nadal uważam, że warto - okazuje się, że jest tak smaczna. I całkowicie naturalne i bardzo przydatne. Idealny dla dzieci i osób myślących o swoim zdrowiu.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 42 % 5 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 D

wlej mleko do miski, najlepiej szerokiej. Ponieważ im szersza powierzchnia mleka,tym więcej śmietany powstaje.

wlej kwaśne mleko do świeżego koziego mleka, przykryj słoik szmatką i umieść w ciepłym miejscu na 4 dni. Przez cały czas, gdy mleko będzie fermentowane, nie można dotknąć słoika i lepiej nie przenosić go w inne miejsce.

po 4 dniach na powierzchni mleka powinna powstać warstwa. To ona jest śmietaną z koziego mleka.

ostrożnie wyjmij łyżką, wymieszaj i włóż do lodówki.

śmietana jest gotowa. Smacznego i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g
  • Kozie mleko - 68   kcal/100g

Podobne przepisy