Sałatka pomidory kukurydza ser

obfita, oryginalna sałatka z niedrogich produktów! Obfita, zdrowa i pyszna sałatka z najtańszych produktów może działać jako dodatek do dań mięsnych i drobiowych. I może być podawany jako niezależne danie. Przygotowuje się bardzo szybko, idealny na wypadek nieoczekiwanych gości!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 64 % 9 g
68 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź mięsiste pomidory o bogatym kolorze. Najlepiej, jeśli są to świeże, sezonowe warzywa. Wybierając pomidory, skupiam się na zapachu - powinien być jasny, prawdziwy pomidor. Każdy ser będzie odpowiedni: przydadzą się wszystkie odmiany twardych i półtwardych serów, a także ser pleśniowy. Mam kukurydzę w puszkach, ale można też wziąć gotowaną kukurydzę, po prostu oddzielając ziarna od kolby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomidory. Do tego celu najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Następnie wysusz warzywa, usuń łodygi i pokrój. Pokroiłam w cienkie plasterki. Ale metoda krojenia w żaden sposób nie wpływa na smak sałatki, więc może być dowolna dla Twojego gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pomidory do salaterki. Odcedź płyn z kukurydzy i dodaj do pomidorów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Przepuściłem czosnek przez prasę. Ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać nożem. W przypadku braku świeżego czosnku można go zastąpić czosnkiem w proszku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić sałatkę. Pamiętaj, że ser może być również dość słony, więc nie przesadzaj z solą. Na tym etapie możesz dodać sałatkę pieprzową lub dodać do niej mieloną paprykę lub inne ulubione przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser i dodaj do sałatki. Jeśli masz ser pleśniowy, po prostu połam go na kawałki. Do smaku można dodać posiekane świeże zioła: koperek, pietruszkę, kolendrę i zieloną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną. Powinien być naturalny, bez substytutu tłuszczu mlecznego. Zawartość tłuszczu w śmietanie do smaku wynosi od 10 do 30%. Oczywiście całkiem możliwe jest zastąpienie śmietany majonezem, ale w tym przypadku weź domowy majonez, własnego przygotowania. Majonez kupiony w Sklepie jest szkodliwy dla organizmu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj sałatkę jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, drobiu i ryb. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy