skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź mięsiste pomidory o bogatym kolorze. Najlepiej, jeśli są to świeże, sezonowe warzywa. Wybierając pomidory, skupiam się na zapachu - powinien być jasny, prawdziwy pomidor. Każdy ser będzie odpowiedni: przydadzą się wszystkie odmiany twardych i półtwardych serów, a także ser pleśniowy. Mam kukurydzę w puszkach, ale można też wziąć gotowaną kukurydzę, po prostu oddzielając ziarna od kolby.
Krok 2:
Dobrze umyj pomidory. Do tego celu najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Następnie wysusz warzywa, usuń łodygi i pokrój. Pokroiłam w cienkie plasterki. Ale metoda krojenia w żaden sposób nie wpływa na smak sałatki, więc może być dowolna dla Twojego gustu.
Krok 3:
Włóż pomidory do salaterki. Odcedź płyn z kukurydzy i dodaj do pomidorów.
Krok 4:
Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Przepuściłem czosnek przez prasę. Ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać nożem. W przypadku braku świeżego czosnku można go zastąpić czosnkiem w proszku.
Krok 5:
Posolić sałatkę. Pamiętaj, że ser może być również dość słony, więc nie przesadzaj z solą. Na tym etapie możesz dodać sałatkę pieprzową lub dodać do niej mieloną paprykę lub inne ulubione przyprawy.
Krok 6:
Zetrzyj ser i dodaj do sałatki. Jeśli masz ser pleśniowy, po prostu połam go na kawałki. Do smaku można dodać posiekane świeże zioła: koperek, pietruszkę, kolendrę i zieloną cebulę.
Krok 7:
Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną. Powinien być naturalny, bez substytutu tłuszczu mlecznego. Zawartość tłuszczu w śmietanie do smaku wynosi od 10 do 30%. Oczywiście całkiem możliwe jest zastąpienie śmietany majonezem, ale w tym przypadku weź domowy majonez, własnego przygotowania. Majonez kupiony w Sklepie jest szkodliwy dla organizmu.
Krok 8:
Podawaj sałatkę jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, drobiu i ryb. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g