porzeczka Starta

pyszna naturalna czarna porzeczka z cukrem. Możesz bardzo łatwo i szybko zapisać wszystkie przydatne witaminy w czarnej porzeczce na zimę. I z minimum składników. Aby to zrobić, wystarczy zmielić jagodę wraz z cukrem i zapewnić tak przydatne miejsce do przechowywania.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 56 g
218 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Będziemy gotować z czarnej porzeczki. Aby zachować wszystkie przydatne substancje w jagodzie, jasny kolor, wszystko jest przygotowywane bez obróbki cieplnej, to znaczy bez gotowania. Cukier, w zależności od warunków przechowywania, może wymagać nieco więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody należy umyć pod bieżącą zimną wodą. Spuścić nadmiar płynu, lekko osuszyć. Posortuj porzeczki, usuwając wszystkie pomarszczone, zepsute jagody, liście i łodygi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do porzeczek i umieść wszystko w misce blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Porzeczki ubić cukrem na gładką masę. Jeśli nie ma blendera, możesz użyć maszynki do mięsa lub zmielić jagodę w moździerzu, a następnie wymieszać z odpowiednią ilością cukru. Jeśli cukier rozpuści się po ubiciu w blenderze, możesz przejść do następnego kroku. Jeśli nie, powinieneś poczekać, aż cukier całkowicie się rozpuści, kilkakrotnie mieszając jagodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Puree jagodowe z rozpuszczonym cukrem można układać w wysterylizowanych słoikach, napełniając słoiki do szyi. Do każdego słoika można dodać kilka łyżek cukru, tak aby warstwa cukru całkowicie pokrywała powierzchnię masy jagodowej i powstała tzw. Przykryj słoiki sterylizowanymi pokrywkami i umieść w lodówce lub zaciemnionym chłodnym miejscu do przechowywania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czarna porzeczka zmielona cukrem jest gotowa do spożycia i przechowywania. Można go już używać, dodając do owsianki, jogurtu, naleśników lub tostów na śniadanie.

wymagana ilość cukru dodanego do jagody zależy od warunków i temperatury przechowywania przedmiotu obrabianego. Pod warunkiem przechowywania czarnej porzeczki, startej z cukrem, w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, w temperaturze od 0 do + 8 stopni, proporcja porzeczki i cukru może wynosić 1:1 – to znaczy na każdy kilogram porzeczki dodaje się 1 kilogram cukru. Jeśli zakłada się, że starte porzeczki zostaną pozostawione na zimę w temperaturze pokojowej lub w Warunkach możliwej różnicy temperatur, lepiej zwiększyć ilość cukru do 2 kilogramów na każdy kilogram jagód.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy