skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Będziemy gotować z czarnej porzeczki. Aby zachować wszystkie przydatne substancje w jagodzie, jasny kolor, wszystko jest przygotowywane bez obróbki cieplnej, to znaczy bez gotowania. Cukier, w zależności od warunków przechowywania, może wymagać nieco więcej.
Krok 2:
Jagody należy umyć pod bieżącą zimną wodą. Spuścić nadmiar płynu, lekko osuszyć. Posortuj porzeczki, usuwając wszystkie pomarszczone, zepsute jagody, liście i łodygi.
Krok 3:
Dodaj cukier do porzeczek i umieść wszystko w misce blendera.
Krok 4:
Porzeczki ubić cukrem na gładką masę. Jeśli nie ma blendera, możesz użyć maszynki do mięsa lub zmielić jagodę w moździerzu, a następnie wymieszać z odpowiednią ilością cukru. Jeśli cukier rozpuści się po ubiciu w blenderze, możesz przejść do następnego kroku. Jeśli nie, powinieneś poczekać, aż cukier całkowicie się rozpuści, kilkakrotnie mieszając jagodę.
Krok 5:
Puree jagodowe z rozpuszczonym cukrem można układać w wysterylizowanych słoikach, napełniając słoiki do szyi. Do każdego słoika można dodać kilka łyżek cukru, tak aby warstwa cukru całkowicie pokrywała powierzchnię masy jagodowej i powstała tzw. Przykryj słoiki sterylizowanymi pokrywkami i umieść w lodówce lub zaciemnionym chłodnym miejscu do przechowywania.
Krok 6:
Czarna porzeczka zmielona cukrem jest gotowa do spożycia i przechowywania. Można go już używać, dodając do owsianki, jogurtu, naleśników lub tostów na śniadanie.
wymagana ilość cukru dodanego do jagody zależy od warunków i temperatury przechowywania przedmiotu obrabianego. Pod warunkiem przechowywania czarnej porzeczki, startej z cukrem, w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, w temperaturze od 0 do + 8 stopni, proporcja porzeczki i cukru może wynosić 1:1 – to znaczy na każdy kilogram porzeczki dodaje się 1 kilogram cukru. Jeśli zakłada się, że starte porzeczki zostaną pozostawione na zimę w temperaturze pokojowej lub w Warunkach możliwej różnicy temperatur, lepiej zwiększyć ilość cukru do 2 kilogramów na każdy kilogram jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g