skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Proponuję użyć wagi kuchennej do precyzyjnych obliczeń. Więc przesiej mieszankę mleka w proszku dla niemowląt do miski. Konieczne jest przesiewanie, aby upewnić się, że w mieszaninie nie ma nadmiaru zanieczyszczeń.
Krok 2:
Podobnie, przez sitko z drobnymi otworami, przesiej 50 gramów proszku kakaowego do miski. Na początku może się wydawać, że jest dużo kakao, ale tak nie jest! Będzie w sam raz. Pozostała ilość pozostanie do posypania cukierków. Jeśli chcesz całkowicie zawinąć cukierki w kakao i nie jest łatwo posypać, tak jak ja, potrzeba więcej kakao. Myślę, że w takim przypadku będziesz potrzebować dodatkowo około 20 gramów kakao.
Krok 3:
Dodaj cukier puder i wanilinę. Dodałem cukier waniliowy, myśląc, że skoro nie ma go zbyt wiele, będzie miał czas na rozpuszczenie. Ale niestety tak się nie stało, a cukier trochę skrzypiał na zębach. Nie jest to dla mnie krytyczne, ale dla wielu będzie nie do przyjęcia. Dlatego radzę używać tylko waniliny.
Krok 4:
Następnie dodaj miękkie masło. Jest miękki, a nie płynny. Aby uzyskać pożądaną konsystencję masła, wystarczy wyjąć kawałek z lodówki na około dwadzieścia minut przed rozpoczęciem gotowania cukierków i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj mieszaninę łyżką stołową, aż będzie gładka. Konsystencja mieszanki na cukierkach powinna przypominać miękką! ciasto & quot; ziemniaki & quot;.
Krok 6:
Teraz pozostaje tylko uformować cukierki. Wybrałem kształt kulisty i średni rozmiar cukierków. Zebrałem mniej więcej taką samą ilość mieszanki (pół łyżki stołowej) i rzuciłem kulki rękami. Skończyło się na tym, że dostałem dokładnie 15 schludnych cukierków. Włóż je do lodówki na godzinę, po czym można je podawać, posypując kakao w proszku przez sitko.
możesz zrobić cukierki w formie piramid lub rozprowadzić je na specjalnych silikonowych foremkach do cukierków. Po zestaleniu cukierki dobrze wyjdą z formy silikonowej i okażą się równe, jeden do jednego.
Bardzo mi się podobały te cukierki, są umiarkowanie słodkie, bardzo czekoladowe, a nawet przypominały mi smak skondensowanego mleka.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g