skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Specjalnie zostawiłem ciasteczka w opakowaniu, więc łatwiej będzie je zmielić. Mam kawę z ekspresu do kawy, ale możesz po prostu zaparzyć rozpuszczalną, najważniejsze jest to, że jest mocna. Nie można włożyć cukru, ciasteczka są wystarczająco słodkie.
Krok 2:
Zaparz lub zaparz kawę, wystarczy kilka łyżek stołowych. Dodaj cukier do smaku, włożyłem łyżeczkę, ale było mniej. Wymieszaj cukier, pozwól kawie trochę ostygnąć.
Krok 3:
Zmiażdż ciasteczka. Wziąłem wałek do ciasta i dobrze stuknąłem w opakowanie ciastek. Film jest wystarczająco mocny i nie rozerwał się. Ale można było użyć blendera lub po prostu wlać ciasteczka do gęstej torby i już na nią Walić. Nie ma znaczenia, jak, najważniejsze jest osiągnięcie stanu małego okruchu. Nawet jeśli masz trochę większe kawałki-nie jest straszne, zmokną potem z sera i kawy, te ciasteczka bardzo dobrze wchłaniają wilgoć.
Krok 4:
Wlej zmielone ciasteczka do miski, wlej kawę. Dodaj ser.
Krok 5:
Łyżką lub możesz natychmiast rękami, dobrze wymieszaj masę, aż produkty zostaną całkowicie wymieszane. Jeśli pozostaje sucha podczas mieszania, wlej trochę więcej kawy. Rezultatem powinna być miękka, elastyczna masa, którą można łatwo wyrzeźbić.
Krok 6:
Z tej masy zroluj kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, włóż je do lodówki na pół godziny.
Krok 7:
Posyp proszek kakaowy na talerz. Zwiń każdą kulkę w kakao.
Krok 8:
Rozpuść czekoladę w dowolny sposób. Możesz w kuchence mikrofalowej, możesz w łaźni wodnej. Następnie wlej go do torby lub torby cukierniczej. Po prostu włożyłem połamaną czekoladę do ciasnej torby i zanurzyłem ją w gorącej wodzie na kilka minut. Odetnij małą końcówkę z torby. Narysuj linie na ciastach za pomocą czekolady.
Krok 9:
Włóż gotowe ciasta do lodówki na kolejne pół godziny, aby czekolada się zestaliła.
ciasta okazały się bardzo smaczne! Wyglądają jak znane nam ziemniaki.
do masy ciasteczek można dodać różne aromaty: wanilię, cynamon, alkohol. Ciasta można również polać rozpuszczoną czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g