sos do smażonej ryby

idealny dodatek do ryb i nie tylko! Sos do smażonej ryby przygotowany według tego prostego przepisu okazuje się bardzo delikatny i świeży w smaku. Ogórki kiszone dodają mu odrobiny pikanterii, a czosnek pikantności. Taki sos można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni od dnia przygotowania.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 82 % 32 g
węglowodany 13 % 5 g
310 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

na początek opłucz gałązki kopru pod kranem z zimną wodą i wysusz je, rozkładając na ręczniku papierowym, aby wyschły. Po wyschnięciu zieleni, a ręcznik papierowy wchłonie nadmiar wody, należy odciąć grube łodygi i drobno posiekać puszystą część zieleni. Odłożyć. Koperek będzie potrzebny trochę później.

wyjmij marynatę z solanki i strząśnij nadmiar wilgoci. Następnie odcina małe krawędzie, a resztę bardzo drobno kroi w kostkę. Możesz również zetrzeć ogórek na grubej tarce. Najważniejsze jest zmielenie go na bardzo drobny stan, aby jego struktura była ledwo odgadnięta w gotowym sosie. Jego główną zaletą jest wyjątkowy słony smak, który doda smaku przyszłemu sosowi.

obierz czosnek, zdemontuj goździki, opłucz i przepuść przez specjalną prasę do czosnku.

po przygotowaniu wszystkich niezbędnych produktów możesz rozpocząć bezpośrednie gotowanie samego sosu. Aby to zrobić, musisz wymieszać wszystkie składniki razem. Włóż majonez o dowolnej zawartości tłuszczu do miski (możesz użyć domowego majonezu), keczupu i musztardy (weź dowolną według własnych upodobań). Wymieszać. Następnie dodaj posiekany czosnek i ogórek. Wlać drobno posiekany koperek.

aby uzyskać jeszcze bardziej pikantny smak, dodaj do sosu świeżo wyciśnięty sok z cytryny i kilka kropel ostrego sosu Tabasco.

następnie wszystkie składniki sosu należy wymieszać w jedną całkowitą białą masę o jednolitej konsystencji. W gotowym sosie powinny być odczuwalne tylko małe kawałki pikli i kopru. Aby uzyskać najlepszy wynik, sos można wymieszać blenderem.

po wymieszaniu wszystkich składników sos należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a następnie podać do stołu. Idealnie komponuje się z grillowaną rybą!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g

Podobne przepisy