Tapenada z oliwek i oliwek sos makaron

Szybki i bardzo smaczny! Do mięsa, ryb, na świeży chleb! Gotuj szybko! Francuzi wymyślili taki dip dawno temu. A co?! Mają dużo oliwek, a ponadto są bardzo przydatne!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 68 % 17 g
węglowodany 24 % 6 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Złóż oliwki i oliwki, seler, czosnek, zioła do miski blendera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, ocet, olej, ostry sos do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij na pastę. Klasyczna tapenada (lub tapenada) jest zwykle przygotowywana z kawałkami, ale wybierasz teksturę według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadź tapenadę do smaku ulubionymi przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś do jakiegoś pojemnika i włóż do lodówki, aby trochę zaparzyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I po 15 minutach można podać. Aby przechowywać, przenieś tapenadę do szczelnego słoika i przykryj olejem na wierzchu.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g

Podobne przepisy