Sernik czekoladowy bez pieczenia

po spróbowaniu kawałka nie możesz się oderwać! Sernik czekoladowy to wspaniała uczta na świąteczny stół lub wieczorną herbatę. Deser jest przewiewny, lekki, aromatyczny, po prostu rozpływa się w ustach. Wygląda elegancko. Gotowanie jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Sukces gwarantowany!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 46 % 32 g
węglowodany 41 % 28 g
457 kcal
IG: 11 / 39 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

do bazy odpowiednie są dowolne kruche ciasteczka czekoladowe, płatki owsiane, Savoyardi. Ciekawe połączenie słonego krakersa graham i czekolady.
Wyślij ciasteczka do miski blendera lub robota kuchennego. Zmiel na małe okruchy. Ciasteczka można wlać do torby i posiekać zwykłym wałkiem do ciasta.
dodaj zmiękczone masło. Możesz stopić go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszaj, aż będzie gładka.
przykryj spód formy (średnica 20-25 cm) folią spożywczą. Rozłóż masę z ciasteczek. Ciasto ubić łyżką. W razie potrzeby namocz go w koniaku. Wstaw do lodówki na 40 minut. Pierwsza warstwa jest gotowa.
przygotuj nadzienie na drugą warstwę.
z dużą prędkością ubij schłodzoną śmietanę mikserem, aż zgęstnieje i zwiększy objętość. Dodaj cukier lub cukier puder. Wlać ekstrakt waniliowy lub czekoladowy. Ubijaj do stabilnych szczytów. Śmietana będzie lepiej ubijana, jeśli będzie trzymana w zamrażarce przez 15 minut.
w osobnej misce ubij twaróg z cukrem. Możesz zastąpić ser nie tłustym twarogiem. Wlej czekoladę rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej. Ubijaj przez kolejne 2-3 minuty.
bita śmietana i twarożek połączyć. Delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką lub mikserem na najniższej prędkości. W razie potrzeby do masy serowej można dodać jagody lub posiekane orzechy.
wyjmij formę z lodówki. Połóż masę twarogową na cieście. Wygładź powierzchnię. Wróć do lodówki. Pozostaw na co najmniej sześć godzin, ale lepiej na noc.
wyjmij formę z lodówki. Ostrożnie przenieś sernik czekoladowy na płaski talerz. Przez sitko posyp kakao w proszku. Udekoruj kawałkami czekolady, świeżymi liśćmi mięty. Możesz posypać posiekanymi orzechami, polać polewą czekoladową, cukrową lub cytrusową.
uczta jest gotowa! Podawaj z herbatą lub aromatyczną kawą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy