Sałatka z awokado i łososiem

najzdrowsza sałatka w kilka minut. Ta sałatka składa się tylko ze zdrowych składników. Dla osób z ograniczeniami żywieniowymi takie danie może stać się kompletnym posiłkiem - obiadem lub kolacją. Sałatka z kilku składników przyniesie ogromne korzyści dla organizmu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 24 % 4 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z awokado i łososia? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki. Wybierz pomidory mocne, nie wodniste, najlepiej sezonowe. Awokado powinno być świeże, nie przesadzone i niedojrzałe. Łosoś lekko solony, preferuj ryby domowe, jeśli kupujesz w sklepie, wybierz zaufanego producenta, sklep i sprawdź daty ważności. Możesz wziąć dowolne liście sałaty, możesz pokroić rukolę w sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę sałatkową. Umyj i osusz awokado. Pokrój owoce na dwie części. Jeśli awokado jest Dojrzałe, łatwo będzie oddzielić miąższ od skóry. Usuń nasiona. Pokrój miąższ awokado w małe kostki i włóż do salaterki. Aby miąższ nie ciemniał, możesz skropić go sokiem z cytryny, ale sałatka jest przygotowywana bardzo szybko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel solony filet z łososia od skórki. Usuń duże i małe kości. Pokrój rybę w małe kostki i włóż do salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz wybrane liście sałaty pod bieżącą zimną wodą i osusz. Drobno posiekaj warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeży pomidor i osusz. Podobnie jak awokado i ryby, pokrój pomidora w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do sosu sałatkowego możesz wziąć oliwę z oliwek - wtedy otrzymasz zdrową sałatkę dietetyczną. Ale postanowiłem poeksperymentować i dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego. Dopraw sałatkę, dodaj sól, czarny pieprz do smaku i wymieszaj. Weź talerz, na którym podasz sałatkę. Połóż na nim pierścień do serwowania i włóż do niego gotową sałatkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz liście rukoli pod bieżącą zimną wodą i osusz. Udekoruj sałatkę świeżymi liśćmi rukoli i natychmiast podawaj sałatkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Taka sałatka może działać jako niezależne danie dla osób prowadzących zdrowy tryb życia. A także stać się jedną z przekąsek na obiad, dotrzymać Towarzystwa potrawami z ziemniaków, zbóż.

sałatka jest bardzo lekka, zarówno pod względem przygotowania, jak i smaku. Gospodynie domowe pokochają jego zrównoważony skład i harmonijny smak. Moim zdaniem jedyną rzeczą, która może zniechęcić tę sałatkę, jest niechęć do rukoli.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy