Szybka kapusta prowansalska

pyszne, apetyczne, pikantne, szybkie! Kapusta prowansalska instant to jedna z opcji kapusty marynowanej przy użyciu octu. Rezultatem jest soczysta i piękna sałatka o jasnym smaku. Przyczynia się do tego również dodatek papryki.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 75 % 9 g
52 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kapustę prowansalską instant? Przygotuj jedzenie. Jeśli to możliwe, wybierz kapustę jesiennych, twardych odmian, jest bardziej soczysta i słodsza. Ale Młode, luźne główki kapusty okażą się gorsze. Weź ocet stołowy, stężenie 9%. Działa również ocet jabłkowy. Olej roślinny jest bezwonny, chociaż niektórzy lubią nierafinowany w sałatkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kapustę i usuń górne szorstkie i brudne liście. Następnie drobno posiekaj. Możesz użyć specjalnego rozdrabniania, tarki lub zwykłej obieraczki do warzyw. Ale ostry nóż jest w porządku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj kapustę rękami z cukrem i solą, aż sok zacznie się uwalniać, a sama kapusta zmięknie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski. Dodaj do kapusty. Alternatywnie możesz zetrzeć go na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pieprz, osusz i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój go również w cienkie paski, Dodaj do kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać, posiekać, dodać do kapusty. Wlej ocet, ciepłą przegotowaną wodę i olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj, posmakuj, w razie potrzeby dostosuj ilość soli i cukru. Pozostaw kapustę pod uciskiem na 3 godziny (możesz więcej, kapusta tylko na tym skorzysta). Następnie podawaj. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal / 100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy