solenie łososia

pyszna, zdrowa i wszechstronna przekąska! Solenie łososia w domu to bardzo prosty i szybki proces. Małosolna ryba ozdobi i urozmaici każdą ucztę-zarówno codzienną, jak i świąteczną. W przeciwieństwie do zakupionego łososia domowego zawiera tylko naturalne składniki.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 17 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 12 % 3 g
183 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 D 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić łososia w domu? Przygotuj jedzenie. Pokrój rybę na filety. W wypatroszonej tuszy odetnij głowę, ogon, płetwy i wytnij grzbiet. Istnieje kilka opcji cięcia filetów, które zależą od metod solenia. W celu szybkiego (lub suchego) solenia pokrój filety na paski o pożądanej długości (nie więcej niż 1 cm grubości), zanurz je w mieszance soli, cukru i pieprzu (w razie potrzeby). Podawaj te kawałki do stołu, spłukując je solą, po 15-20 minutach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przy zwykłym soleniu można solić zarówno całą tuszę, jak i steki pokrojone w domu lub kupione w sklepie. Soliłem steki z łososia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Steki (podobnie jak tusza) należy oczyścić z łusek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj mieszankę do solenia ryb. Weź sól i cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj te składniki, dodaj do nich zmielony czarny pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj przyprawy. W sytuacji łososia idealnym połączeniem jest liść laurowy i mieszanka groszku. Nie są w stanie radykalnie zmienić specyficznego smaku łososia, jak inne przyprawy, w tym ryby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyciśnij sok z cytryny. Polej nim kawałki łososia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kawałki ryby warstwami w odpowiednim naczyniu, posyp je mieszanką soli, cukru i pieprzu, drobno posiekanymi ziołami, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Zainstaluj ucisk na górze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po kilku godzinach stania pod uciskiem włóż naczynia z rybą do lodówki. Ryba wypuści sok, więc regularnie go obracaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Próbka jest zwykle usuwana drugiego dnia, ale, jak pokazuje doświadczenie, niezbyt grube kawałki są gotowe następnego dnia. Smacznego!

łosoś solony i solony. Sól i cukier rozpuszcza się w litrze gorącej wody (zgodnie z przepisem), następnie dodaje się pieprz i lavrushkę, a na koniec dodaje się łyżkę octu (9%). Gotowaną solankę schładza się i wlewa do niej steki ułożone w naczyniu od tyłu do tyłu i posypane ziołami.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy