Sałatka z awokado i czerwonej ryby

awokado, ryba, wiśnia i rukola pod aromatycznym dressingiem. Na urodziny męża przygotowała sałatkę z czerwoną rybą. Od 10 lat mamy taką tradycję. To obowiązkowa część gratulacji. Zwykle gotuję nasz ulubiony " mniszek lekarski "(przepis mam w książce kucharskiej), ale czasami znajduję ciekawe przepisy, które również chcę wdrożyć. Tym razem wybór padł na tę sałatkę. Chociaż & quot; mniszek lekarski & quot; ja też będę musiał gotować.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 35 % 11 g
196 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z awokado i czerwoną rybą? Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z awokado i czerwoną rybą, potrzebujemy: kawałka każdej lekko solonej czerwonej ryby (łososia, pstrąga, różowego łososia, łososia sockeye itp.), pomidorków koktajlowych, awokado, rukoli, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rukolę, osusz. Rozerwij duże liście rękami. Możesz dodać inne liście sałaty do smaku, ale rukoli powinno być więcej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój czerwoną rybę w cienkie plasterki. Dla wygody krojenia możesz wstępnie włożyć rybę do zamrażarki. Dosłownie przez 20-30 minut. Wtedy rybę można łatwo pokroić w najcieńsze plasterki, a po pokrojeniu szybko się rozmrozi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz awokado, pokrój na pół i usuń pestkę. Pokrój miąższ w długie, cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tankowanie. Do przygotowania sosu potrzebujemy: oliwy z oliwek, soku z cytryny i płynnego miodu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz sok z cytryny, oliwę z oliwek i płynny miód. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W salaterce połącz czerwoną rybę, awokado, pomidory koktajlowe, rukolę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól sałatkę, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Polej dressingiem i podawaj. Smacznego!

sałatka okazuje się bardzo piękna - czego potrzebujesz na świąteczny stół.

oprócz lekko solonej czerwonej ryby możesz wziąć wędzoną.

co ciekawe, w obecności dość kalorycznej ryby wszystkie inne składniki praktycznie nie zawierają węglowodanów. Dlatego smak i kalorie w tej sałatce są idealnie zrównoważone. Sałatka nie wydaje się gęsta i bardzo tłusta, ale ze względu na czerwoną rybę jest dość sycąca.

sałatka może być podawana tak, jak ja-na talerzu, lub możesz ułożyć wszystko warstwami, tworząc porcje w pierścieniu kulinarnym: awokado, czerwona ryba-wiśnia-rukola. Skrop dressingiem na wierzchu.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy