skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z awokado i czerwoną rybą? Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z awokado i czerwoną rybą, potrzebujemy: kawałka każdej lekko solonej czerwonej ryby (łososia, pstrąga, różowego łososia, łososia sockeye itp.), pomidorków koktajlowych, awokado, rukoli, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Umyj rukolę, osusz. Rozerwij duże liście rękami. Możesz dodać inne liście sałaty do smaku, ale rukoli powinno być więcej.
Krok 3:
Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.
Krok 4:
Pokrój czerwoną rybę w cienkie plasterki. Dla wygody krojenia możesz wstępnie włożyć rybę do zamrażarki. Dosłownie przez 20-30 minut. Wtedy rybę można łatwo pokroić w najcieńsze plasterki, a po pokrojeniu szybko się rozmrozi.
Krok 5:
Obierz awokado, pokrój na pół i usuń pestkę. Pokrój miąższ w długie, cienkie plasterki.
Krok 6:
Tankowanie. Do przygotowania sosu potrzebujemy: oliwy z oliwek, soku z cytryny i płynnego miodu.
Krok 7:
Połącz sok z cytryny, oliwę z oliwek i płynny miód. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 8:
W salaterce połącz czerwoną rybę, awokado, pomidory koktajlowe, rukolę.
Krok 9:
Sól sałatkę, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Polej dressingiem i podawaj. Smacznego!
sałatka okazuje się bardzo piękna - czego potrzebujesz na świąteczny stół.
oprócz lekko solonej czerwonej ryby możesz wziąć wędzoną.
co ciekawe, w obecności dość kalorycznej ryby wszystkie inne składniki praktycznie nie zawierają węglowodanów. Dlatego smak i kalorie w tej sałatce są idealnie zrównoważone. Sałatka nie wydaje się gęsta i bardzo tłusta, ale ze względu na czerwoną rybę jest dość sycąca.
sałatka może być podawana tak, jak ja-na talerzu, lub możesz ułożyć wszystko warstwami, tworząc porcje w pierścieniu kulinarnym: awokado, czerwona ryba-wiśnia-rukola. Skrop dressingiem na wierzchu.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g