skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z pomidorami i serem rukoli? Przede wszystkim przygotuj pomidory na sałatkę. Należy je wcześniej wyjąć z lodówki - ich delikatny smak lepiej ujawnia się w temperaturze pokojowej. Lepiej jest, jeśli pomidory mają różne kolory (czerwone, różowe, a nawet zielone). Wtedy obraz potrawy będzie bardziej kolorowy i różnorodny, a smak sałatki będzie wielopłaszczyznowy.
pomidory należy umyć pod zimną bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie, gdy pomidory są całkowicie suche, połóż je na desce do krojenia i pokrój w cienkie plasterki ostrym nożem.
opłucz wszystkie warzywa potrzebne do sałatki pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym.
do podania tej sałatki najlepiej nadaje się duży, płaski talerz. Przede wszystkim musisz rozrzucić liście rukoli na danie. Musi całkowicie wyschnąć, w przeciwnym razie nadmiar wody może zepsuć smak sałatki.
następnie połóż pomidory pokrojone w plastry na rukoli w kilku rzędach. Jeśli używane są pomidory o różnych kolorach, możesz zmieniać kolory podczas układania.
dopraw pomidory solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem według własnych upodobań.
Rozerwij bazylię rękami na małe liście, a także posyp nimi pomidory.
drobno posiekaj zieloną cebulę nożem i posyp nią sałatkę.
następnie, aby uzyskać najlepszy zrównoważony smak, sałatkę należy przygotować do niej dressing. Aby to zrobić, w małym pojemniku (misce lub głębokim talerzu) połącz aromatyczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i ocet balsamiczny. Ubij wszystkie składniki trzepaczką lub zwykłym widelcem, aby połączyć. I równomiernie polej pomidory i zioła tą mieszanką.
pokrój kozi ser rękami na kawałki i rozrzuć go na górnej warstwie sałaty.
to wszystko! Sałatka z rukolą, pomidorami i kozim serem jest gotowa! Można go natychmiast podać na stole-jest bardzo smaczny.
smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Kozi ser - 290 kcal/100g