Sałatka z pomidorami i serem rukoli

jasne! Bardzo smaczne! I niezwykle przydatne! Sałatka z rukolą z pomidorami i serem to bardzo kolorowe i niezwykle zdrowe danie dla całej rodziny. Taka sałatka będzie dobrze wyglądać na rodzinnym obiedzie lub niedzielnym obiedzie. Jego jasny i apetyczny wygląd niezmiennie przyciąga wzrok.
LidalideczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 31 % 4 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

jak zrobić sałatkę z pomidorami i serem rukoli?  Przede wszystkim przygotuj pomidory na sałatkę. Należy je wcześniej wyjąć z lodówki - ich delikatny smak lepiej ujawnia się w temperaturze pokojowej. Lepiej jest, jeśli pomidory mają różne kolory (czerwone, różowe, a nawet zielone). Wtedy obraz potrawy będzie bardziej kolorowy i różnorodny, a smak sałatki będzie wielopłaszczyznowy.

pomidory należy umyć pod zimną bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie, gdy pomidory są całkowicie suche, połóż je na desce do krojenia i pokrój w cienkie plasterki ostrym nożem.

opłucz wszystkie warzywa potrzebne do sałatki pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym.

do podania tej sałatki najlepiej nadaje się duży, płaski talerz. Przede wszystkim musisz rozrzucić liście rukoli na danie. Musi całkowicie wyschnąć, w przeciwnym razie nadmiar wody może zepsuć smak sałatki.

następnie połóż pomidory pokrojone w plastry na rukoli w kilku rzędach. Jeśli używane są pomidory o różnych kolorach, możesz zmieniać kolory podczas układania.

dopraw pomidory solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem według własnych upodobań.

Rozerwij bazylię rękami na małe liście, a także posyp nimi pomidory.

drobno posiekaj zieloną cebulę nożem i posyp nią sałatkę.

następnie, aby uzyskać najlepszy zrównoważony smak, sałatkę należy przygotować do niej dressing. Aby to zrobić, w małym pojemniku (misce lub głębokim talerzu) połącz aromatyczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i ocet balsamiczny. Ubij wszystkie składniki trzepaczką lub zwykłym widelcem, aby połączyć. I równomiernie polej pomidory i zioła tą mieszanką.

pokrój kozi ser rękami na kawałki i rozrzuć go na górnej warstwie sałaty.

to wszystko! Sałatka z rukolą, pomidorami i kozim serem jest gotowa! Można go natychmiast podać na stole-jest bardzo smaczny.

smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Kozi ser - 290   kcal/100g

Podobne przepisy