pasztet z wątroby dorsza

delikatny dodatek do chrupiących tostów! Gotuj ze smakiem! Pasztet z wątroby dorsza to przysmak z owoców morza, który nadaje się na szybkie pożywne śniadanie lub jako zimne przekąski na bufecie i świątecznym stole. Delikatna, przyjemna konsystencja zaskoczy gości, a prosty zestaw produktów zapewni przepisowi stałe miejsce w domowym menu.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 72 % 26 g
węglowodany 8 % 3 g
274 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

przygotowanie pasztetu nie jest trudne i łatwo się o tym przekonać...

gotuj średniej wielkości marchewki do miękkości, aby miąższ stał się miękki i łatwo przekłuty nożem, ale nie gotowany. Zajmie to średnio 20 minut-w zależności od wielkości i dojrzałości warzywa. Po zakończeniu procesu marchewki schładzamy i siekamy nożem.

gotuj jaja kurze przez 10-12 minut, aby zarówno białko, jak i żółtko były całkowicie zwinięte. Napełnij je zimną wodą, po schłodzeniu Wyczyść. Aby zapewnić niezawodność, można dodatkowo spłukać wodą, aby usunąć resztki skorupy.

obierz i umyj cebulę. Drobno posiekaj okruchy nożem lub przewiń na blenderze, aby uchronić oczy przed działaniem agresywnego soku z cebuli. Po zmieleniu masę cebuli napełnij gorącą wodą (prawie wrzącą) i pozostaw na pięć minut, aby usunąć nadmiar goryczy. Możesz dodać trochę soli, cukru i octu do wody, a następnie cebula jest również marynowana, uzyskując przyjemny smak i aromat.

Otwórz wątrobę w puszkach i spuść płyn, nie będziemy go potrzebować. Do miski blendera wysyłamy konserwy, jajka, marchewkę i zmiękczoną cebulę. Zmiel wszystkie składniki, jednocześnie mieszając w jednorodną bujną masę. Pasztet doprawiamy solą, czarnym pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. W razie potrzeby możesz urozmaicić smak, dodając Zira, imbir, paprykę chili, słodką paprykę lub inną ulubioną przyprawę. Wymieszaj prawie gotowy pasztet, aż wszystkie przyprawy i składniki zostaną równomiernie rozłożone.

podawaj delikatny, przewiewny pasztet z wątroby dorsza na grzankach z suszonego chleba żytniego. Możesz ozdobić kanapki świeżymi ziołami koperkowymi i plasterkiem świeżego ogórka lub udekorować plasterkiem cytryny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy