kanapki z oliwkami i serem na szaszłykach

nie tylko piękna, ale także bardzo smaczna przekąska! Te małe, ale bardzo wyrafinowane kanapki są idealne do napojów alkoholowych, takich jak koniak, brandy lub rum. Powiedziałabym, że mają wybuchowy smak. Połączenie wszystkich składników razem jest bardzo intrygujące. Na pewno nie pozostanie obojętny!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 17 % 4 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować tę wspaniałą przekąskę, wybierz odpowiedni ser. Twardy ser najlepiej komponuje się z oliwkami i cytryną, więc weź go. Będzie jeszcze lepiej, jeśli ser smakuje ostrzej, ale możesz użyć słodszego mleka. Pokrój ser w kostkę, ale niezbyt duży (około 1 cm x 1 cm, ale nie większy niż 1,5 cm), ponieważ same oliwki są małe. Będzie piękniejszy, a ser nie zatyka smaku pozostałych składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oliwki użyj które są bez pestek. Otwórz słoik z oliwkami i użyj łyżki z otworami, aby uzyskać ich wymaganą ilość. Połóż oliwki na serwetce, aby nadmiar płynu był szklany, a później płyn ten nie zepsuł wyglądu naczynia. W razie potrzeby możesz użyć faszerowanych oliwek, na przykład z papryką, a nawet anchois.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej cytrynę wrzącą wodą i wytrzyj do sucha. Następnie pokrój go cienko w kółka. Przekrój kółka na pół, aby zrobić pół-pierścienie cytryny. Kawałki cytryny muszą być cienko pokrojone, aby dobrze się wyginały, można je bez problemu położyć na szaszłykach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zacznij składać kanapki. Aby to zrobić, użyj szaszłyków lub, jeśli ich nie ma, użyj zwykłych wykałaczek. Podgrzej połówki kręgów cytryny na szaszłykach z dwóch rogów. W ten sposób otrzymasz cytrynę przypominającą kształt żagla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po cytrynie nawlecz zielone oliwki na szaszłyki, a następnie podgrzej kawałek sera na każdym szaszłyku. Jeśli cytrynę i oliwki można zamienić, ser nie. Musi być naciągnięty na końcu, ponieważ ma Kwadratowy kształt i ze względu na swoją twardość utrzymuje go, co oznacza, że będzie stabilny w przeciwieństwie do innych składników. Kanapki są gotowe.

ponieważ kanapki są bardzo proste i nie wymagają dużo czasu na ich przygotowanie, radzę nie gotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ kanapki mają tendencję do zwietrzenia, nie mają już tak atrakcyjnego wyglądu i smaku. Najlepiej będzie wcześniej przygotować wszystko, czego potrzebujesz do ich montażu i umieścić osobno (w różnych pojemnikach) w lodówce, aby później pozostało tylko je złożyć, co zajmie 5-7 minut, nie więcej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g

Podobne przepisy