skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować tę wspaniałą przekąskę, wybierz odpowiedni ser. Twardy ser najlepiej komponuje się z oliwkami i cytryną, więc weź go. Będzie jeszcze lepiej, jeśli ser smakuje ostrzej, ale możesz użyć słodszego mleka. Pokrój ser w kostkę, ale niezbyt duży (około 1 cm x 1 cm, ale nie większy niż 1,5 cm), ponieważ same oliwki są małe. Będzie piękniejszy, a ser nie zatyka smaku pozostałych składników.
Krok 2:
Oliwki użyj które są bez pestek. Otwórz słoik z oliwkami i użyj łyżki z otworami, aby uzyskać ich wymaganą ilość. Połóż oliwki na serwetce, aby nadmiar płynu był szklany, a później płyn ten nie zepsuł wyglądu naczynia. W razie potrzeby możesz użyć faszerowanych oliwek, na przykład z papryką, a nawet anchois.
Krok 3:
Zalej cytrynę wrzącą wodą i wytrzyj do sucha. Następnie pokrój go cienko w kółka. Przekrój kółka na pół, aby zrobić pół-pierścienie cytryny. Kawałki cytryny muszą być cienko pokrojone, aby dobrze się wyginały, można je bez problemu położyć na szaszłykach.
Krok 4:
Teraz zacznij składać kanapki. Aby to zrobić, użyj szaszłyków lub, jeśli ich nie ma, użyj zwykłych wykałaczek. Podgrzej połówki kręgów cytryny na szaszłykach z dwóch rogów. W ten sposób otrzymasz cytrynę przypominającą kształt żagla.
Krok 5:
Po cytrynie nawlecz zielone oliwki na szaszłyki, a następnie podgrzej kawałek sera na każdym szaszłyku. Jeśli cytrynę i oliwki można zamienić, ser nie. Musi być naciągnięty na końcu, ponieważ ma Kwadratowy kształt i ze względu na swoją twardość utrzymuje go, co oznacza, że będzie stabilny w przeciwieństwie do innych składników. Kanapki są gotowe.
ponieważ kanapki są bardzo proste i nie wymagają dużo czasu na ich przygotowanie, radzę nie gotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ kanapki mają tendencję do zwietrzenia, nie mają już tak atrakcyjnego wyglądu i smaku. Najlepiej będzie wcześniej przygotować wszystko, czego potrzebujesz do ich montażu i umieścić osobno (w różnych pojemnikach) w lodówce, aby później pozostało tylko je złożyć, co zajmie 5-7 minut, nie więcej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g