wino z soku jabłkowego w domu

piękne bursztynowe wino o magicznym smaku na każdą okazję! Świetny przepis na wspaniałe domowe wino jabłkowe-przezroczysty, piękny kolor, o niesamowitym zapachu i niesamowitym smaku. I nie ma od Ciebie wysiłku, z wyjątkiem cierpliwości, ponieważ proces gotowania wina jest dość długi. Ale potem możesz postawić butelkę aromatycznego napoju na stole przed gośćmi. Wino okazuje się niezbyt słodkie, przyjemne, jego siła wynosi około 10 stopni.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 21 g
90 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 105 D

1. Wyciśnij sok z jabłek. Średnio z 10 kg uzyskuje się 7 litrów soku (w zależności od odmiany i soczystości jabłek).
2. Dodaj cukier do soku w ilości 200 gramów na 1 litr. Dokładnie wymieszaj sok, aż cukier się rozpuści, po czym odstaw na jeden dzień. Jeśli nie masz czasu czekać, możesz natychmiast przejść do następnego etapu.
3. Wlej sok z cukrem do dużych butelek, wypełniając je w 3 ćwiartkach.
4. Zainstaluj uszczelnienia wodne na butelkach.
5. Proces fermentacji będzie trwał 1-1, 5 miesiąca. Umieść butelki w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
6. Wino stało się prawie przezroczyste, ale jeszcze nie jasne, nie ma widocznych bąbelków, co oznacza, że proces fermentacji prawie dobiegł końca. Spuścić płyn, pozostawiając osad na dnie, przecedzić przez kilka warstw gazy. Sam osad można również przecedzić przez gęstą warstwę gazy.
7. Ponownie zainstaluj uszczelnienia wodne na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie usuń uszczelnienia wodne i szczelnie zamknij butelki pokrywkami.
8. Możesz zrozumieć, że proces fermentacji całkowicie się zatrzymał, ponieważ wino stało się całkowicie przezroczyste, kolory mocnej herbaty, a bąbelki już się nie wyróżniają. Ponownie odcedź wino przez warstwy gazy, pozostawiając osad na dnie.
9. W sumie powinno być około 6 litrów młodego wina, które można już wypić,ale lepiej jest dojrzewać przez kolejne 1-1, 5 miesiąca, zamykając szczelną pokrywką. Lub natychmiast wlej do butelek, najważniejsze jest to, że pokrywki są szczelne.

przechowuj wino jabłkowe w chłodnym miejscu, koniecznie ciemnym, aby nie straciło pięknego koloru. Takie wino jest przechowywane przez długi czas, ale nie dłużej niż 2 lata.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy