skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną sałatkę z fioletowej kapusty? Przygotuj jedzenie. Wrzuć groszek i marchewkę na sito, aby usunąć nadmiar wilgoci. Zamiast szynki możesz wziąć dowolną kiełbasę (gotowaną, wędzoną) lub mięso (gotowane, wędzone, pieczone). Dobrze umyj i osusz warzywa.
Krok 2:
Przygotuj cięcie. Bardzo drobno posiekaj oba rodzaje kapusty. Możesz użyć zwykłego noża, specjalnego noża do rozdrabniania, tarki. Tuż przy desce lekko posolić i pamiętać kapustę rękami, zwłaszcza fioletową, ponieważ jej liście są twardsze niż biała kapusta. Szynkę pokroić w paski, drobno posiekać warzywa. Koreańskie marchewki pokrój również na mniejsze kawałki.
Krok 3:
Podsmaż szynkę na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Możesz pominąć ten krok, ale jest smaczniejszy.
Krok 4:
Przenieś wszystkie składniki do głębokiej salaterki.
Krok 5:
Sól i pieprz sałatkę do smaku, dopraw olejem i wymieszaj. Odpowiedni jest każdy olej roślinny. Lepiej, jeśli jest pachnący, nierafinowany. Użyłem oliwy z oliwek, ale możesz wziąć zwykły Słonecznik.
Krok 6:
Podawaj sałatkę od razu, z dressingiem nie kosztuje długo — warzywa i zioła dadzą dużo soku. Jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, nie mieszaj jej, ale dopraw ją tuż przed podaniem. Smacznego!
fioletowa kapusta nie jest tak popularna wśród konsumentów, jak jej zielony krewny. Najprawdopodobniej wynika to z braku wiedzy na temat warzyw.
ale na wiosnę zachowuje ogromną ilość witamin, zawiera wiele razy więcej karotenu i witaminy C (w porównaniu z tradycyjną główką kapusty).
największe korzyści z fioletowej kapusty można uzyskać, jedząc ją na świeżo.
pamiętaj, aby dodać taką kapustę do swojej diety, aby urozmaicić i zbilansować dietę.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g