pyszna sałatka z fioletowej kapusty

Oryginalny, pikantny, zdrowy, bez majonezu! Pyszna sałatka z fioletowej kapusty to danie, które doskonale urozmaica twoje zwykłe menu. Fioletowa kapusta dzięki swojej obecności sprawia, że sałatka jest jasna, kolorowa i bardzo zdrowa. Przygotowanie jest proste i szybkie.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 42 % 8 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną sałatkę z fioletowej kapusty? Przygotuj jedzenie. Wrzuć groszek i marchewkę na sito, aby usunąć nadmiar wilgoci. Zamiast szynki możesz wziąć dowolną kiełbasę (gotowaną, wędzoną) lub mięso (gotowane, wędzone, pieczone). Dobrze umyj i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj cięcie. Bardzo drobno posiekaj oba rodzaje kapusty. Możesz użyć zwykłego noża, specjalnego noża do rozdrabniania, tarki. Tuż przy desce lekko posolić i pamiętać kapustę rękami, zwłaszcza fioletową, ponieważ jej liście są twardsze niż biała kapusta. Szynkę pokroić w paski, drobno posiekać warzywa. Koreańskie marchewki pokrój również na mniejsze kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż szynkę na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Możesz pominąć ten krok, ale jest smaczniejszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś wszystkie składniki do głębokiej salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz sałatkę do smaku, dopraw olejem i wymieszaj. Odpowiedni jest każdy olej roślinny. Lepiej, jeśli jest pachnący, nierafinowany. Użyłem oliwy z oliwek, ale możesz wziąć zwykły Słonecznik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj sałatkę od razu, z dressingiem nie kosztuje długo — warzywa i zioła dadzą dużo soku. Jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, nie mieszaj jej, ale dopraw ją tuż przed podaniem. Smacznego!

fioletowa kapusta nie jest tak popularna wśród konsumentów, jak jej zielony krewny. Najprawdopodobniej wynika to z braku wiedzy na temat warzyw.
ale na wiosnę zachowuje ogromną ilość witamin, zawiera wiele razy więcej karotenu i witaminy C (w porównaniu z tradycyjną główką kapusty).

największe korzyści z fioletowej kapusty można uzyskać, jedząc ją na świeżo.
pamiętaj, aby dodać taką kapustę do swojej diety, aby urozmaicić i zbilansować dietę.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy