skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Oprócz tych produktów można używać różnych ziół i przypraw, nie jest to zabronione przez przepisy na takie przygotowanie, na przykład często dodaje się kozieradkę, nasiona kopru włoskiego, szafran, chmiel-suneli, ale to kwestia gustu. Możesz ograniczyć się do standardowego zestawu.
Krok 2:
Strąki ostrej papryki są dokładnie myte, lepiej to zrobić w rękawiczkach, ponieważ możesz znacznie poparzyć skórę, wrzucić paprykę do durszlaka, pozwolić wodzie spłynąć. Pokrój strąki pieprzu na dwie części, usuń łodygę z nasionami. Miąższ można pokroić na kilka kawałków. W porządku, jeśli papryka jest lekko zwiędła i pomarszczona, to nie pogorszy smaku przedmiotu obrabianego.
Krok 3:
Wręcz przeciwnie, jeśli papryka jest mięsista i soczysta, należy ją trochę uschnąć. Obrabiany przedmiot powinien być suchy, bez nadmiaru płynu. Ząbki czosnku obieramy z folii, kroimy na kilka części, aby zmielić je razem z pieprzem w blenderze lub natychmiast przepuszczamy przez prasę lub tarcie.
Krok 4:
Włóż miąższ strąków gorzkiej papryki do miski blendera i posiekaj.
Krok 5:
Wyślij ugotowany czosnek do miski blendera do gorzkiego pieprzu. Ponownie przewijamy je razem.
Krok 6:
Dodaj cukier, sól, dla smaku możesz dodać szczyptę mielonej kolendry lub innych przypraw. Ponownie zmiel składniki, aż uzyskasz jednorodną masę, a luźne rozpuszczą się. Jeśli nie ma blendera, warzywa można przekręcić w maszynce do mięsa lub zmielić na gładką masę za pomocą innego dostępnego urządzenia elektrycznego o podobnych funkcjach.
Krok 7:
Gotowe. Zgodnie z tym przepisem pieprz nie wymaga dodawania octu ani sterylizacji, układamy go w małych umytych i sterylizowanych słoikach, zamykamy sterylnymi pokrywkami i wkładamy do lodówki. Składniki same w sobie są dobrymi konserwantami i zapobiegną zepsuciu gotowego produktu przy odpowiednim przechowywaniu.
Krok 8:
Ostra papryka z czosnkiem będzie przechowywana przez dość długi czas w lodówce. Zimą można go używać do przygotowywania sosów do mięs i innych potraw. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g