ostra papryka z czosnkiem na zimę

pikantna, pikantna przyprawa do dań mięsnych i sosów! Taki preparat z ostrej papryki i czosnku będzie dobrym dodatkiem do przygotowywania różnych potraw i sosów do mięsa, grilla i pizzy. Ta przyprawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, przestrzegając kilku prostych zasad.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 14-20 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 12 g
58 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Oprócz tych produktów można używać różnych ziół i przypraw, nie jest to zabronione przez przepisy na takie przygotowanie, na przykład często dodaje się kozieradkę, nasiona kopru włoskiego, szafran, chmiel-suneli, ale to kwestia gustu. Możesz ograniczyć się do standardowego zestawu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Strąki ostrej papryki są dokładnie myte, lepiej to zrobić w rękawiczkach, ponieważ możesz znacznie poparzyć skórę, wrzucić paprykę do durszlaka, pozwolić wodzie spłynąć. Pokrój strąki pieprzu na dwie części, usuń łodygę z nasionami. Miąższ można pokroić na kilka kawałków. W porządku, jeśli papryka jest lekko zwiędła i pomarszczona, to nie pogorszy smaku przedmiotu obrabianego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wręcz przeciwnie, jeśli papryka jest mięsista i soczysta, należy ją trochę uschnąć. Obrabiany przedmiot powinien być suchy, bez nadmiaru płynu. Ząbki czosnku obieramy z folii, kroimy na kilka części, aby zmielić je razem z pieprzem w blenderze lub natychmiast przepuszczamy przez prasę lub tarcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż miąższ strąków gorzkiej papryki do miski blendera i posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij ugotowany czosnek do miski blendera do gorzkiego pieprzu. Ponownie przewijamy je razem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, sól, dla smaku możesz dodać szczyptę mielonej kolendry lub innych przypraw. Ponownie zmiel składniki, aż uzyskasz jednorodną masę, a luźne rozpuszczą się. Jeśli nie ma blendera, warzywa można przekręcić w maszynce do mięsa lub zmielić na gładką masę za pomocą innego dostępnego urządzenia elektrycznego o podobnych funkcjach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe. Zgodnie z tym przepisem pieprz nie wymaga dodawania octu ani sterylizacji, układamy go w małych umytych i sterylizowanych słoikach, zamykamy sterylnymi pokrywkami i wkładamy do lodówki. Składniki same w sobie są dobrymi konserwantami i zapobiegną zepsuciu gotowego produktu przy odpowiednim przechowywaniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostra papryka z czosnkiem będzie przechowywana przez dość długi czas w lodówce. Zimą można go używać do przygotowywania sosów do mięs i innych potraw. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy