kanapki z jajkami szprotowymi i piklami

szybko, prosto, ze zwykłych produktów, na wakacje! Kanapki ze szprotami, jajkami i piklami to przepis na prostą, ale bardzo smaczną przekąskę, która tradycyjnie jest hitem na każdej uczcie. Szybko przygotuj kanapki, okazuje się, że jest ich wiele, są obfite i piękne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 56 % 14 g
132 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki ze szprotami, jajkami i piklami? Przygotuj jedzenie. Weź chleb, który kochasz. Mam bagietkę pełnoziarnistą, dobrze sprawdzają się bochenek i żyto. Wygodniej jest używać chleba w plasterkach. Wybierz szproty wysokiej jakości, smaczne, od tego zależy smak przyszłego dania. Koperek (lub inne warzywa) umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo. Ostudź i obierz je ze skorupy. Zetrzyj jajka na grubej tarce. Złóż je do miski. Aby uzyskać większą ostrość, możesz dodać trochę czosnku do jajek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i pieprz. Pamiętaj, że jajka zostaną zmieszane z majonezem, który zawiera już sól, nie przesadzaj. Dodaj majonez. Dobrze wymieszaj jajka z majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź pikle. Ich liczba będzie zależeć od wielkości — Potrzebujesz więcej korniszonów. Pokrój ogórki. Duże na cienkie pierścienie, małe wzdłuż na połówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż masę jajeczną na chlebie. Możesz najpierw usmażyć go trochę na suchej patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szproty wyjmij ze słoika i połóż na ręczniku papierowym — wchłonie nadmiar oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż szprotki na kawałkach chleba z pastą do smarowania. Jeśli kawałki są duże, a ryby małe, włóż dwie rzeczy. Obok szprotów ułóż kawałki ogórka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj kanapki gałązkami kopru włoskiego. Podawaj do stołu. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy