Sałatka z serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi

witaminowa, pożywna sałatka o Smaku lata! Jest jasny i bardzo lekki. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ziemniaków lub gotowanych zbóż. A jeśli podążasz za postacią, może służyć jako lekka, a kosztem mozzarelli również obfita kolacja.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 17 % 4 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania sałatki z serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi. Zamiast rukoli w przepisie można użyć sałaty polnej, liści sałaty lodowej lub Romano, a także szpinaku. Wszystkie bardzo dobrze komponują się z pomidorami i serem. Opłucz liście pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z sera odcedź solankę. W przepisie wykorzystano mini kulki sera mozzarella, jeśli masz dużą kulkę, pokrój ją w małe kostki. Pokrój paprykę na pół, usuń nasiona i łodygę, obierz cebulę. Jaki jest najlepszy sposób użycia cebuli? Do sałatki polecam użycie szalotki lub białej sałaty, mają łagodniejszy smak i są idealne do mieszanek warzywnych. Opłucz pomidory, zioła i cytrynę w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź duże płaskie naczynie lub salaterkę i ułóż pierwszą warstwę rukoli, ułóż warstwę z papryką pokrojoną wcześniej w małe paski na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na pół i każdą połówkę za pomocą piór. Możesz pokroić cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie, jak chcesz, dodaj do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory koktajlowe na połówki, pozostaw kilka pomidorów w całości dla urody. Dodaj wiśnie do pozostałych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostały ostatnie poprawki, wyślij mozzarellę do salaterki. Jeśli masz Mini kulki sera, kilka kawałków można pokroić na połówki w taki sam sposób, jak pomidory koktajlowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól sałatkową do smaku, w razie potrzeby posyp mielonym pieprzem. Zwykle używam ziela angielskiego i czerwonej papryki. Skrop oliwę z oliwek na wierzchu i dodaj sok ze świeżo wyciśniętej cytryny według uznania (miejsce cytryny można użyć limonki).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj drobno posiekane warzywa do sałatki. Koperek, pietruszka lub bazylia są idealne. Czasami dodaję czosnek drobno posiekany ręcznie do wszystkich składników, możesz go również użyć do woli.

jasna, piękna i pyszna sałatka jest gotowa!

zazwyczaj podaję sałatkę na płaskiej, dużej tacy. W tej formie stoi na stole i tuż przed samym posiłkiem mieszam sałatkę dwoma widelcami.


witaminowy i zdrowy!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy