skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź mięsiste, gruntowe pomidory, polecam wybór pomidorów według zapachu-dobre owoce mają jasny pomidorowy aromat. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego-nie goń za niską ceną, ale wybierz naturalny sos sojowy fermentowany. Użyj zwykłego octu stołowego 6-9%, możesz wziąć jabłko lub winogrono. Jeśli masz esencję octową, rozcieńcz ją w stosunku 1 :8 (weź 8 godzin wody na 1 część esencji
Krok 2:
Dobrze umyj pomidory, osusz, Usuń szypułki. Pokrój pomidory w kółka o grubości około 5 mm.
Krok 3:
Na talerzu do serwowania sałatek w kółko ułóż zachodzące na siebie kubki pomidora.
Krok 4:
Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 5:
Zalej cebulę wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Po poparzeniu cebula straci trochę pieczenia i stanie się bardziej miękka.
Krok 6:
Następnie spuść wodę i lekko wyciśnij cebulę.
Krok 7:
Połóż cebulę na środku.
Krok 8:
Umyj zieloną cebulę, pokrój i posyp pomidory i cebulę na wierzchu.
Krok 9:
Do sosu wymieszaj sos sojowy, ocet i olej roślinny. Ponieważ potrzebujemy oleju do tankowania, możesz wziąć dowolny rodzaj oleju, nawet nierafinowany. Pachnąca oliwka lub słonecznik są idealne!
Krok 10:
Dodaj cukier do smaku. Cukier sprawi, że sos będzie bardziej zrównoważony.
Krok 11:
Czosnek obrać, posiekać i dodać do dressingu. Przepuściłem goździk przez prasę, ale całkiem możliwe jest zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać nożem.
Krok 12:
Trochę zmiel orzechy włoskie (ja toczę orzechy wałkiem do ciasta i są pięknie zmielone). Dodaj orzechy do dressingu.
Krok 13:
Wymieszaj i posmakuj sosu. Jeśli chcesz, możesz go trochę posolić. Nie solę, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony.
Krok 14:
Polej sałatkę dressingiem i odstaw na 7-10 minut.
Krok 15:
Sałatka doskonale nadaje się do dań mięsnych i rybnych, a także do dań z drobiu. A latem można go doskonale podawać jako niezależne danie! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g