Sałatka pomidorowa z sosem sojowym

prosta sałatka pomidorowa z pikantnym dressingiem! Znam wiele sałatek pomidorowych, ale ta różni się od wszystkich przede wszystkim oryginalnym wyglądem i zdecydowanie pikantnym i aromatycznym dressingiem. W sezonie dojrzewania pomidorów polecam przygotować taką sałatkę!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 53 % 10 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź mięsiste, gruntowe pomidory, polecam wybór pomidorów według zapachu-dobre owoce mają jasny pomidorowy aromat. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego-nie goń za niską ceną, ale wybierz naturalny sos sojowy fermentowany. Użyj zwykłego octu stołowego 6-9%, możesz wziąć jabłko lub winogrono. Jeśli masz esencję octową, rozcieńcz ją w stosunku 1 :8 (weź 8 godzin wody na 1 część esencji

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomidory, osusz, Usuń szypułki. Pokrój pomidory w kółka o grubości około 5 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na talerzu do serwowania sałatek w kółko ułóż zachodzące na siebie kubki pomidora.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej cebulę wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Po poparzeniu cebula straci trochę pieczenia i stanie się bardziej miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie spuść wodę i lekko wyciśnij cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż cebulę na środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj zieloną cebulę, pokrój i posyp pomidory i cebulę na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do sosu wymieszaj sos sojowy, ocet i olej roślinny. Ponieważ potrzebujemy oleju do tankowania, możesz wziąć dowolny rodzaj oleju, nawet nierafinowany. Pachnąca oliwka lub słonecznik są idealne!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier do smaku. Cukier sprawi, że sos będzie bardziej zrównoważony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czosnek obrać, posiekać i dodać do dressingu. Przepuściłem goździk przez prasę, ale całkiem możliwe jest zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać nożem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trochę zmiel orzechy włoskie (ja toczę orzechy wałkiem do ciasta i są pięknie zmielone). Dodaj orzechy do dressingu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj i posmakuj sosu. Jeśli chcesz, możesz go trochę posolić. Nie solę, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej sałatkę dressingiem i odstaw na 7-10 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Sałatka doskonale nadaje się do dań mięsnych i rybnych, a także do dań z drobiu. A latem można go doskonale podawać jako niezależne danie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy