skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sos śmietanowy z czosnkiem. W razie potrzeby można użyć świeżych ziół, takich jak szczypiorek, koperek i pietruszka, przyprawy lub przyprawy, które pasują do mięsa i ziemniaków. SOS okaże się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy.
Krok 2:
Włóż śmietanę do miski. Najważniejsze jest to, że śmietana jest naturalna, tłusta i świeża. Jeśli taki sos śmietanowy wydaje się zbyt tłusty dla Twojego menu i dla takiego dania, możesz go nieco zmienić, przygotowując SOS uzbecki. Zamiast kwaśnej śmietany używa się kefiru, jogurtu, niesłodzonego jogurtu, pozostałe składniki pozostają: przyprawy, czosnek i zioła.
Krok 3:
Obierz czosnek z folii, drobno posiekaj goździki nożem lub zetrzyj. Ziarna czosnku powinny być małe, ale namacalne w sosie. Ugotowany czosnek wkładamy do miski ze śmietaną.
Krok 4:
Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszać. W razie potrzeby i smaku możesz dodać inną przyprawę, na przykład chmiel-suneli lub inną, która pasuje do mięsa. Wyjmujemy miskę z sosem do lodówki, powinna być zimna i gęsta.
Krok 5:
SOS podawaj z gorącymi, świeżo gotowanymi na parze mantami. Główny sekret, aby to danie było szczególnie smaczne, tkwi nie tylko w sosie do manti, ale także w samym posiłku, procesie ich jedzenia. Wielu jest przyzwyczajonych do maczania manti w sosie lub serwowania manti na wierzchu, ale to nie jest poprawne. Musisz ugryźć krawędź manty i wlać do niej sos małą łyżeczką, aby wszystkie soki pozostały w środku i zmieszały się z sosem, tworząc niesamowicie niesamowity smak. Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g