sos manti

Prosty, szybki w przygotowaniu i pyszny sos manti! W wielu krajach i regionach naszego kraju takie danie jak manti jest bardzo popularne, ale każdy naród i na różnych obszarach ma swoje różne przepisy na to danie. Jednak manti same w sobie prawie nigdy i nigdzie nie są podawane do stołu, zwykle podaje się je z sosem. A także jako przepis na same manti, istnieje ogromna różnorodność przepisów na sos do nich. Na przykład ludy Dalekiej Północy i Syberii robią sos na bazie octu. SOS almatyński przygotowywany jest na bazie gorącego oleju, a Kirgiski na bulionie mięsnym. Ciekawy, ale jednocześnie prosty sos śmietanowy z czosnkiem, jest popularny na Uralu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 70 % 19 g
węglowodany 19 % 5 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sos śmietanowy z czosnkiem. W razie potrzeby można użyć świeżych ziół, takich jak szczypiorek, koperek i pietruszka, przyprawy lub przyprawy, które pasują do mięsa i ziemniaków. SOS okaże się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż śmietanę do miski. Najważniejsze jest to, że śmietana jest naturalna, tłusta i świeża. Jeśli taki sos śmietanowy wydaje się zbyt tłusty dla Twojego menu i dla takiego dania, możesz go nieco zmienić, przygotowując SOS uzbecki. Zamiast kwaśnej śmietany używa się kefiru, jogurtu, niesłodzonego jogurtu, pozostałe składniki pozostają: przyprawy, czosnek i zioła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek z folii, drobno posiekaj goździki nożem lub zetrzyj. Ziarna czosnku powinny być małe, ale namacalne w sosie. Ugotowany czosnek wkładamy do miski ze śmietaną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Mieszać. W razie potrzeby i smaku możesz dodać inną przyprawę, na przykład chmiel-suneli lub inną, która pasuje do mięsa. Wyjmujemy miskę z sosem do lodówki, powinna być zimna i gęsta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    SOS podawaj z gorącymi, świeżo gotowanymi na parze mantami. Główny sekret, aby to danie było szczególnie smaczne, tkwi nie tylko w sosie do manti, ale także w samym posiłku, procesie ich jedzenia. Wielu jest przyzwyczajonych do maczania manti w sosie lub serwowania manti na wierzchu, ale to nie jest poprawne. Musisz ugryźć krawędź manty i wlać do niej sos małą łyżeczką, aby wszystkie soki pozostały w środku i zmieszały się z sosem, tworząc niesamowicie niesamowity smak. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy