Puree z rokitnika z cukrem na zimę

najbardziej zdrowe, szybkie, smaczne i apetyczne! Puree z rokitnika z cukrem na zimę to preparat, który zachowa wszystkie witaminy tej wspaniałej słonecznej jagody. Rokitnik nie jest poddawany żadnej obróbce cieplnej, a nie pobiera się zwiększonej ilości cukru.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 98 % 55 g
225 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak wytrzeć rokitnik z cukrem na zimę? Przygotuj jedzenie. Rokitnik Zwykle dojrzewa we wrześniu, wtedy przychodzi czas na wykonanie tego zbioru. Wybierz jagody, które są w pełni dojrzałe, ale gęste. Pomarszczone i zepsute mogą powodować fermentację. Weź ilość cukru w stosunku 1: 1. Możesz trochę więcej, wtedy obrabiany przedmiot będzie przechowywany jeszcze lepiej. Ale nie potrzebujesz mniej-dżem się zepsuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze posortuj rokitnika, wybierając złe jagody i usuwając śmieci gałązkami. Umieść jagody w dużej misce i przykryj zimną, czystą wodą. Umyj jagody rękami, są bardzo brudne. Następnie spuść wodę. I opłucz rokitnika w ten sposób jeszcze dwa razy. Następnie wrzuć jagody do durszlaka lub sita i całkowicie pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż zwykłe lub papierowe ręczniki na stole. Rozłóż na nich jagody, starając się, aby leżały w jednej warstwie. Pozostaw rokitnik w tej formie na 10 minut, aby usunąć z niego resztki płynu. Następnie osusz go na wierzchu. Zbiór suchych jagód jest znacznie lepiej przechowywany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej suchy rokitnik do dużej miski. Napełnij go cukrem w pożądanej proporcji. Wymieszaj jagody z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uderz rokitnika za pomocą blendera zanurzeniowego do stanu puree, wszystkie jagody należy zmiażdżyć. Jeśli nie masz blendera, przekręć go przez maszynkę do mięsa lub wypchnij go tłuczkiem. Otrzymasz dość płynną masę, tak powinno być-rokitnik zawiera dużo soku. Pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, a następnie włóż do lodówki na 8 godzin. Jest to konieczne, aby cukier się rozpuścił. Od czasu do czasu mieszaj masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj słoiki do przedmiotu obrabianego. Lepiej wybrać pojemnik o małej objętości, aby po otwarciu został szybko zjedzony. Sterylizuj słoiki w dowolny dostępny sposób. O tym, jak to zrobić, przeczytaj link na końcu przepisu. Zagotuj pokrywki. Wlej puree z rokitnika do przygotowanych suchych słoików i zamknij je pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu. Zimą gotuj napoje owocowe, herbaty z takiego rokitnika, dodaj je do innych potraw. Smacznego!

gotowałem z 1 kg rokitnika — dostałem dokładnie trzy półlitrowe puszki kęsów .

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g

Podobne przepisy