pomidory po ormiańsku

soczyste, pachnące, pikantne, jasne, na świątecznym stole! Pomidory po ormiańsku to doskonała zimna przekąska, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantno - kwaśno-pikantnych! Szybko, bezproblemowo i niesamowicie smacznie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory po ormiańsku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Pomidory weź około jednego rozmiaru, Dojrzałe z grubą skórką. Użyj dowolnych ziół według własnego gustu. Bazylia, oregano, pietruszka, koperek i kolendra są idealne do przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj solankę. Do czasu zalania pomidorów solanką powinna mieć temperaturę pokojową. Te. solanka powinna mieć czas na ostygnięcie. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i liście laurowe. Jeśli odmiana pomidora nie jest zbyt słodka, dodaję czasami 1 łyżeczkę. cukru, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak gotowej przekąski. Po ugotowaniu gotuj solankę przez dwie do trzech minut i zdejmij patelnię z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń ogony z pomidorów. Umyj i osusz pomidory i ostrą paprykę. Obierz czosnek. Opłucz zioła i ząbki czosnku w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj koperek, pietruszkę, bazylię i kolendrę. Przełóż czosnek przez prasę, a paprykę chili posiekaj arbitralnie nie grubo. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na każdym pomidorze wykonaj głębokie cięcia krzyż na krzyż bez sięgania do dołu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij pomidory aromatycznym nadzieniem ziołowo-czosnkowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść pomidory w odpowiednim pojemniku lub rondlu. W razie potrzeby ułóż kolejne 2-3 liście laurowe między pomidorami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij schłodzoną solanką, aby całkowicie przykryła wszystkie pomidory. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na trzy dni. Aby pomidory nie unosiły się i zawsze były w solance, najpierw przykryłem je małym spodkiem, a na wierzchu pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po trzech dniach pachnące pomidory są gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj je do stołu jako przekąskę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Doskonale uzupełniają ormiańskie dania mięsne, kebaby, ziemniaki i wiele innych.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W celu dłuższego przechowywania pojemnik z pomidorami można schować do lodówki.

smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy