Sałatka marchewka jabłko ser

Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, pyszna sałatka! Sałatkę z marchwi, jabłka i twardego sera można przygotować dosłownie w kilka minut. Ale pomimo prostoty i szybkości przygotowania sałatka okazuje się bardzo smaczna i zdrowa. A swoim pikantnym smakiem doskonale uzupełni obiad lub kolację, składającą się z dania gorącego i mięsnego. W razie potrzeby skład składników można nieco zmienić w smaku, na przykład nie dodawać czosnku, aby sałatka nie była ostra.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 62 % 16 g
węglowodany 23 % 6 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę marchew jabłko ser? Przygotuj składniki sałatki. Wszystkie produkty niezbędne do jego przygotowania są gotowe, nie trzeba już poświęcać czasu na obróbkę cieplną. Sałatka okaże się smaczniejsza i bardziej soczysta, jeśli użyjesz świeżych warzyw i owoców. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce lub tarce, aby przygotować koreańskie sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser może być używany przez każdego, ale lepiej nie brać takich rodzajów sera, które mają jasny, bogaty i specyficzny smak, aby nie zakłócał smaku innych składników sałatki. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz kilka ząbków czosnku z folii i zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez prasę. Jeśli nie jesteś miłośnikiem czosnku lub masz ważne spotkanie, możesz w ogóle nie dodawać czosnku do sałatki. Smak sałatki będzie bez pikantnej nuty czosnku. Jabłko należy dodać do sałatki jako ostatnie, aby nie miało czasu na ciemnienie i zepsucie wyglądu sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka do takiej sałatki nadają się odmiany słodko-kwaśne, twarde. Dokładnie umyj jabłka, usuń skórkę, jeśli jest twarda, Wytnij rdzeń z nasionami. Zetrzyj miąższ lub pokrój w cienkie kostki. W razie potrzeby starte jabłko można natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby się nie ściemniało. Ale jeśli sałatka zostanie natychmiast podana do stołu, nie jest to konieczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż wszystkie ugotowane składniki do głębokiej miski. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lepiej jest użyć śmietany i majonezu razem jako dressingu, majonez sprawi, że smak będzie bogatszy. Przy użyciu tylko jednej kwaśnej śmietany sałatka będzie wydawać się świeża w smaku, ale okaże się zdrowsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw sałatkę w lodówce na 15 minut, aby nieco ostygła i smakowała lepiej, i podawaj. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy