Zadziki SOS Grecki domowej roboty

nadaj śródziemnomorski smak kolacji z rodziną lub przyjaciółmi! Uwielbiam ten sos z podróży do Grecji. Ze względu na świeży, ostry smak. I za łatwość gotowania. Doskonały do potraw z warzyw, mięsa, ryb. Lub jako samodzielna przekąska.
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
124 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Mój ogórek i trzy na tarce. Jeśli chcesz, aby sos był gęsty, możesz odsączyć sok z miski puree z ogórka.

2. Ząbki czosnku czyścimy, a także pocieramy, dodając do puree z ogórka.

3. Drobno posiekaj koperek, wymieszaj z ogórkiem i czosnkiem.

4. Dodaj oliwę z oliwek do mieszanki.

5. Wlać jogurt, wlać pieprz, sól, wszystko dobrze wymieszać.

6. SOS wkładamy do lodówki na pół godziny, po czym zadziki można przenieść do sosu i podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt 3,5% tłuszczu - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy