Zadziki grecki sos domowej roboty
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Mój ogórek i trzy na tarce. Jeśli chcesz, aby sos był gęsty, możesz odsączyć sok z miski puree z ogórka.
2. Ząbki czosnku czyścimy, a także pocieramy, dodając do puree z ogórka.
3. Drobno posiekaj koperek, wymieszaj z ogórkiem i czosnkiem.
4. Dodaj oliwę z oliwek do mieszanki.
5. Wlać jogurt, wlać pieprz, sól, wszystko dobrze wymieszać.
6. SOS wkładamy do lodówki na pół godziny, po czym zadziki można przenieść do sosu i podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt 3,5% tłuszczu - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g