skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną sałatkę z wędzoną piersią, pomidorami, serem i ogórkami? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć zwykłych pomidorów lub wiśni. Mam małe pomidory z Baku - są większe niż wiśnie, ale mniejsze niż zwykłe pomidory. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań.
Krok 2:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Marynuj cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut. Następnie odcedź marynatę. Możesz użyć dowolnego octu-mam białe wino, ale odpowiednie jest jabłko, czerwone wino lub zwykły stół 9%.
Krok 3:
Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w cienkie plasterki. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.
Krok 4:
Pokrój pomidory w kliny. Jeśli masz pomidory koktajlowe - połówki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 5:
Pokrój ogórki w półkola lub, jeśli mają małą średnicę, w koła.
Krok 6:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.
Krok 7:
Usuń oliwki i mozzarellę z solanki i osusz. Możesz wziąć dowolny ser do sałatki: twardy jak Rosyjski lub Gouda, miękkie sery, takie jak twaróg, topiony lub feta. Ponieważ moja sałatka jest włoskim dressingiem, postanowiłem zrobić całą sałatkę w stylu włoskim, więc wybrałem solankę mozzarellę w kulkach.
Krok 8:
Wysuszyć liście sałaty. Rozerwij liście sałaty rękami na mniejsze kawałki. Mam zwykłą moskiewską sałatkę. Możesz go zastąpić gotową mieszanką liści sałaty.
Krok 9:
Umyj bazylię i oderwij liście z gałązek.
Krok 10:
Teraz przygotuj włoski dressing. Olej z oliwek jest zwykle pobierany dla niej, ale każda roślina jest odpowiednia. Musztarda-Dijon lub ziarnista, jak najbardziej. Zwykle do dressingu dodaje się 1 łyżkę. l ocet z białego lub czerwonego wina, ale kompozycja zawiera już marynowaną cebulę w occie. Dlatego nie dodałem octu do dressingu.
Krok 11:
Drobno posiekaj bazylię. Jeśli nie masz świeżej bazylii, zamień ją na suszoną. A w postaci świeżych ziół weź pietruszkę. Jeśli znajdziesz świeże oregano - świetnie, nie musisz brać suszonego. Ze świeżymi ziołami sałatka zawsze smakuje lepiej niż z suszonymi.
Krok 12:
W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ubij widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 13:
Połóż liście sałaty na talerzu. Rozłóż wędzonego kurczaka, pomidory, ogórek, paprykę, ser, czerwoną cebulę i oliwki na wierzchu. Posyp wszystko świeżymi liśćmi bazylii.
Krok 14:
Polej sałatkę włoskim dressingiem i natychmiast podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g