Sałatka z wędzoną pierś pomidorami serem i ogórkami

Jasna świąteczna przekąska z nastrojem - na każdy stół! Sałatka z wędzoną piersią, pomidorami, serem i ogórkami natychmiast stanie się ulubieńcem innych potraw w Twoim domu. Ma wszystko: chrupiące świeże warzywa, delikatną mozzarellę i obfitego wędzonego kurczaka. Pod eleganckim dressingiem na włoski sposób!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 18 % 3 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną sałatkę z wędzoną piersią, pomidorami, serem i ogórkami? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć zwykłych pomidorów lub wiśni. Mam małe pomidory z Baku - są większe niż wiśnie, ale mniejsze niż zwykłe pomidory. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Marynuj cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut. Następnie odcedź marynatę. Możesz użyć dowolnego octu-mam białe wino, ale odpowiednie jest jabłko, czerwone wino lub zwykły stół 9%.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w cienkie plasterki. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory w kliny. Jeśli masz pomidory koktajlowe - połówki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki w półkola lub, jeśli mają małą średnicę, w koła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń oliwki i mozzarellę z solanki i osusz. Możesz wziąć dowolny ser do sałatki: twardy jak Rosyjski lub Gouda, miękkie sery, takie jak twaróg, topiony lub feta. Ponieważ moja sałatka jest włoskim dressingiem, postanowiłem zrobić całą sałatkę w stylu włoskim, więc wybrałem solankę mozzarellę w kulkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysuszyć liście sałaty. Rozerwij liście sałaty rękami na mniejsze kawałki. Mam zwykłą moskiewską sałatkę. Możesz go zastąpić gotową mieszanką liści sałaty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj bazylię i oderwij liście z gałązek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj włoski dressing. Olej z oliwek jest zwykle pobierany dla niej, ale każda roślina jest odpowiednia. Musztarda-Dijon lub ziarnista, jak najbardziej. Zwykle do dressingu dodaje się 1 łyżkę. l ocet z białego lub czerwonego wina, ale kompozycja zawiera już marynowaną cebulę w occie. Dlatego nie dodałem octu do dressingu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drobno posiekaj bazylię. Jeśli nie masz świeżej bazylii, zamień ją na suszoną. A w postaci świeżych ziół weź pietruszkę. Jeśli znajdziesz świeże oregano - świetnie, nie musisz brać suszonego. Ze świeżymi ziołami sałatka zawsze smakuje lepiej niż z suszonymi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ubij widelcem, aż będzie gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż liście sałaty na talerzu. Rozłóż wędzonego kurczaka, pomidory, ogórek, paprykę, ser, czerwoną cebulę i oliwki na wierzchu. Posyp wszystko świeżymi liśćmi bazylii.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej sałatkę włoskim dressingiem i natychmiast podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy