Sałatka fasola pomidory ser krakersy

bardzo proste i szybkie, wykonane ze zwykłych składników! Sałatka z fasoli, pomidorów, sera i krakersów to przepis, który udowadnia, że obfitą sałatkę można również przygotować bez mięsa. Tutaj jego rolę pełni bogata w białko fasola w puszkach. Sałatka nadaje się zarówno na dni powszednie, jak i na święta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 46 % 13 g
149 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasoli, pomidorów, sera i krakersów? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Możesz użyć białej i czerwonej fasoli w puszkach lub ich mieszanki. Działa również dobrze z zieloną fasolką szparagową. Tylko będzie musiał być wstępnie ugotowany w osolonej wodzie, aż będzie gotowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z fasoli w puszkach odcedź cały płyn i wrzuć fasolę do durszlaka. Wskazane jest spłukanie fasoli zimną wodą, aby pozbyć się resztek lepkiego soku. Osusz umytą fasolę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krakersy mogą być używane w sklepie i, w zależności od dodatków, zmieniać smak sałatki. Lub zrób własne krakersy. Grzanki mogą być wykonane z białego lub ciemnego chleba, jak wolisz. Jednak krakersy pszenne szybciej moczą się w sałatce. Dlatego zawsze preferuję żyto. Jak zrobić krakersy? Pokrój chleb żytni na małe kostki i wysusz na blasze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Schłodzić gotowe krakersy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w kostkę. Do tej sałatki pomidory wybierz mięsiste i niezbyt wodniste. Jeśli w pomidorach jest za dużo płynu, lepiej wyciąć z nich środek z nasionami, a dopiero potem pokroić miąższ na kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ser w małe paski. W razie potrzeby możesz zetrzeć ser. Wolę krojenie w paski, aby uzyskać pewną monotonię, ponieważ kroimy również pomidory i krakersy w kostkę. Weź ser przede wszystkim pyszny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz pomidory, czerwoną fasolę w puszkach, ser, grzanki i zioła. Dopraw sałatkę majonezem. Jeśli chcesz, możesz dodać sól, pieprz, ale osobiście bardzo rzadko dodaję przyprawy do sałatek z majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj. Smacznego! Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu lub w ciągu najbliższych 10-15 minut, lepiej nie dodawać krakersów i majonezu. Krakersy szybko zmokną i stracą chrupkość. Stanie się to szczególnie szybko w przypadku krakersów pszennych.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy