żelatyna i cukier puder mastyks
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Żelatynę zalać wodą o temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj i pozostaw na 20 minut.
Krok 4:
Umieść żelatynę w łaźni wodnej i dodaj miód. Dobrze podgrzej mieszaninę, aż będzie płynna i gładka.
Krok 5:
Przesiej cukier puder i zrób w nim dziurę.
Krok 6:
Dodaj miód żelatynowy. Najpierw wymieszaj łyżką. Następnie kontynuuj ugniatanie na stole rękami.
Krok 7:
W tym procesie dodaj barwnik, aby uzyskać idealnie biały kolor mastyksu. Następnie można dodać inne barwniki. Bez białego mastyksu jest mleczny, a kolor nie jest tak czysty i jasny.
Krok 8:
Zawiń gotowy mastyks w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Aby ułatwić toczenie mastyksu, zmiażdż powierzchnie proszkiem lub skrobią.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g