żelatyna i cukier puder mastyks

lubisz ciasta z mastyksem? Przygotuj ciasto w domu, mastyks i dekoracje! Z takiego mastyksu z żelatyną możesz zbudować dowolne ciasto-dziecko, dorosły, nowy rok... Produkty są proste, a reszta to kwestia wyobraźni.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 99 % 92 g
363 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać wodą o temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj i pozostaw na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść żelatynę w łaźni wodnej i dodaj miód. Dobrze podgrzej mieszaninę, aż będzie płynna i gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej cukier puder i zrób w nim dziurę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj miód żelatynowy. Najpierw wymieszaj łyżką. Następnie kontynuuj ugniatanie na stole rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym procesie dodaj barwnik, aby uzyskać idealnie biały kolor mastyksu. Następnie można dodać inne barwniki. Bez białego mastyksu jest mleczny, a kolor nie jest tak czysty i jasny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń gotowy mastyks w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Aby ułatwić toczenie mastyksu, zmiażdż powierzchnie proszkiem lub skrobią.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy