Sałatka warstwowa z wędzonym kurczakiem

Prosty, soczysty i piękny, na świąteczny stół! Sałatka warstwowa z wędzonym kurczakiem okazuje się jasna, wielokolorowa i efektowna. Jednocześnie wszystko dobrze się ze sobą łączy: mięso drobiowe i pomidory, słodkie ananasy, chrupiąca papryka, delikatna kapusta pekińska. Stylowe i smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 7 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 29 % 4 g
73 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną sałatkę warstwową z wędzonym kurczakiem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Składniki można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój w drobną kostkę. Pierś można zastąpić mięsem z wędzonych udek. Wędzonego kurczaka można zastąpić gotowanym, smażonym lub pieczonym w piekarniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórek, osusz. Pokrój w małe paski lub małe kostki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia. Ale aby sałatka była bardziej delikatna, odciąłem skórkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę. Aby sałatka była piękna i jasna, wziąłem żółtą paprykę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź płyn z ananasów w puszkach, osusz. Jeśli ananasy są w pierścieniach, pokrój je na małe kawałki. Wskazane jest lekkie wyciśnięcie ananasów, aby sałatka nie była wodnista.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój na ćwiartki, usuwając rdzeń z nasionami. Następnie pokrój miąższ w drobną kostkę. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kapustę pekińską umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w salaterce, ale wolę zrobić sałatkę w pierścieniu do gotowania, aby wszystkie warstwy były widoczne. Pierścień o średnicy 16-18 cm jest odpowiedni, połóż wędzonego kurczaka pierwszą warstwą i polej go majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ogórki na kurczaku i polej majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna warstwa to ananasy i majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie rozłóż pomidory i polej je majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie włóż paprykę i polej majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp posiekaną kapustą pekińską na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na 20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy